Mozaik
NAGRAĐIVANI FILM ARSENA OREMOVIĆA DOLAZI 2. VELJAČE

“Glava velike ribe” stiže u kina
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Nagrađivani igrani film Arsena Oremovića "Glava velike ribe", nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića, od 2. veljače počinje igrati u kinima diljem Hrvatske. To je urbana sociopolitička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu, nemoćnog da se odupre koruptivnom sustavu u kojem živi, ističe se u najavi filma. U središtu je radnje taksist Andrija koji prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu u stan u Zagrebu, čime surova realnost poslijeratne Hrvatske ulazi u već neskladnu bračnu zajednicu.

Oremović, kojemu je to dugometražni igrani prvijenac, kaže da je snimanje i rad s glumcima u mjeri u kojoj, kao redatelj primarno dokumentarnih filmova, dosad nije radio, bilo vrlo prirodno i nije osjećao neki osobiti pomak u odnosu na svoje prijašnje radove.

- Štoviše, ovdje sam išao za sličnim dokumentarističkim osjećajem, a mogao sam potpuno kontrolirati stvari, pa je utoliko čak bilo i lakše - dodaje redatelj. Vodeće uloge u filmu imaju Nikša Butijer, Neven Aljinović-Tot i Lana Barić, a dobar odabir glumaca potvrđen je Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.

Prema redateljevim riječima, glumci su doista dali poseban reljef tim likovima od kojih svaki nosi svoju vrstu križa, a opet su u svemu tome iskazali i nešto apsurdne komike koju je publika dosad jako dobro prepoznavala. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike