Zdravlje
IZMJERENA PRECIZNOST SENZORA PAMETNIH SATOVA GALAXY WATCH

Gubitak težine, čak i na skromnim razinama, može spriječiti ili preokrenuti zdravstvene rizike
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Studija koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) otkriva da bi pametni satovi Galaxy Watch mogli pridonijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti svojih korisnika. Studija je pokazala da su uređaji Galaxy Watch bili precizni u mjerenju sastava tijela, s preciznošću usporedivom s laboratorijskim rezultatima koje su dobili Državno sveučilište Louisiana, Biomedicinski istraživački centar Pennington i Centar za rak Sveučilišta Hawaii. Studija naglašava mogućnosti nosive opreme u sprječavanju ili smanjenju pretilosti, stanja koje je odgovorno za približno 60 % smrti od kardiovaskularnih bolesti.



Studija je usporedila mjerenja sastava tijela dobivena senzorom analize bioelektrične impedancije Galaxy Watch4 (BIA) s kliničkim mjerenjem dvoenergetske rendgenske apsorpciometrije (DXA) i dvostrukom laboratorijskom analizom oktapolarne bioelektrične impedancije. Rezultati su pokazali da je BIA mjerenje pametnih satova imalo 97-98 % korelacije s dva referentna uređaja za mjerenje mase bez masnoće, masne mase, mase skeletnih mišića, bazalne metaboličke stope i ukupne tjelesne vode. Podatci iz nosivog uređaja za bioimpedanciju mogu pomoći korisnicima u praćenju sastava tijela i poboljšanju zdravlja promjenom načina prehrane i vježbanja.

Pretilost


Pretilost sve više postaje globalni teret i odgovorna je za približno 60 % smrti od kardiovaskularnih bolesti. Smatrana kroničnom bolešću, pretilost se razvija s vremenom zbog prekomjerne prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti. Gubitak težine, čak i na skromnim razinama u ranom napredovanju prema pretilosti, može spriječiti ili preokrenuti zdravstvene rizike. Ti nalazi upućuju na potrebu da se podrži učinkovito upravljanje tjelesnom težinom kako bi se smanjila pretilost.

Sposobnost samonadzora vlastitog ponašanja, posebice s podatcima dobivenim iz nosivih uređaja, poboljšava korisnikovo razumijevanje njegovih obrazaca ponašanja, što je rezultiralo povećanjem tjelesne aktivnosti u gotovo 60 % korisnika. Nasumični kontrolni trag također je otkrio da su nosivi uređaji skratili vrijeme sjedenja za približno 68 minuta u usporedbi s kontrolnim skupinama, a meta-analiza učinaka nosivih uređaja za praćenje aktivnosti pokazala je povećanje broja dnevnih koraka za više od 2500.

Mjerenje BIA


Analiza bioelektrične impedancije (BIA) nudi cjelovitiju sliku nečijeg zdravlja i blagostanja. Raščlanjuje ključne osobne detalje, kao što su skeletni mišići, stopa bazalnog metabolizma, tjelesna voda i postotak tjelesne masti, za dublji uvid u nečije tijelo i fizičko zdravlje. BIA se obično mjeri u teretani ili u klinici s pomoću specijalizirane opreme, ali mjerenje je sada dostupno i s pametnim satovima Galaxy Watch, točno na zapešću.

BIA senzor na Galaxy Watch4 i Galaxy Watch5 korisnicima omogućava mjerenje BIA s četiri elektrode na pametnom satu Galaxy Watch — dvije na stražnjoj strani i dvije na bočnim tipkama. Za dovršetak očitanja korisnici drže bočne gumbe sata. Zatim u otprilike 15 sekundi senzor sata bilježi 2400 podatkovnih točaka. Za optimizaciju točnosti sastava tijela: mjerite u isto doba dana, na prazan želudac, nakon odlaska u kupaonicu, kada nemate menstruaciju, prije obavljanja aktivnosti koje podižu tjelesnu temperaturu, poput vježbanja, tuširanja ili odlaska u saunu. Mjerite nakon uklanjanja metalnih predmeta s tijela, poput ogrlice.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike