Novosti
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU BOROVA NASELJA

"Nisu nam ubili ljubav ni sjećanje na naše najmilije"
Objavljeno 19. studenog, 2022.
Naše stradanje još traje, ali ga lakše podnosimo kada vidimo mlade kako kroz Kolonu sjećanja baštine ljubav za Vukovar, za Hrvatsku i ponos na hrvatske branitelje, istaknula je Manda Patko

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i komemoracijom ispred ostataka nekadašnjeg Borovo commercea u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ obilježena je 31. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borovo naselje 1991. godine.


U Domovinskom je ratu u podrumu Borovo commercea prvo bilo sklonište za civile, a potom i pričuvna ratna bolnica. Sve dok je put prema Vukovaru bio prohodan dopremani su ranjenici kojima je pružena liječnička pomoć u bolnici, međutim nakon prekida veza s Vukovarom u podrum ove zgrade ranjenici su izravno dopremani te je na toj lokaciji u trenutku okupacije bilo oko tisuću civila i ranjenika. Prema službenim podatcima 19. studenoga 1991. godine ubijena je 51 osoba.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako je prioritet pronaći sve nestale osobe i od toga se neće odustati. Istaknuo je kako u tom procesu imaju dobru suradnju sa svim mjerodavnim tijelima, a posebnu je zahvalnost iskazao Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih.


Manda Patko, predsjednica udruge „Vukovarske majke“, navela je kako su se 17. studenoga 1991. godine velikosrpski agresori potpomognuti domaćim Srbima pripremali za oslobođenje Vukovara.
- Oslobađali su nas od 18. do 20. studenoga, pa i kasnije, od naših sinova, kćeri, očeva i majki, muževa, braće i sestara. Oslobađali su nas od života. Htjeli su nas osloboditi od svega, oduzeti nam sve. Oduzeli su nam sve, naše najmilije i puno toga, ali uspomene nam nisu mogli oduzeti. Ljubav nam nisu mogli ubiti. Ni ponos nam nisu ubili - naglasila je Patko.
Poručila je kako su na popisu nestalih osoba još uvijek 383 osobe nestale na području Vukovara, no sve je manje članova njihovih obitelji.
- Naše stradanje još traje, ali ga lakše podnosimo kada vidimo mlade kako kroz Kolonu sjećanja baštine ljubav za Vukovar, za Hrvatsku i ponos na hrvatske branitelje. Oni su naša nada kako sjećanja na najsjajnije i najbolnije vrijeme našega naroda nikada neće nestati - istaknula je Manda Patko.


Nakon komemorativnog skupa Kolona sjećanja krenula je do crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa za žrtve Borova naselja.


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bit će nastavljeno u nedjelju odavanjem počasti žrtvama srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa te 15. Mimohodom "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga" u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

 

D. Korpoš

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

Najčitanije iz rubrike