Regija
UZ CIJENU ZA ODLOŽENI OTPAD

Uvodi se i naknada za korištenje đakovačkog odlagališta "Vitika"
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Naknada za korištenje đakovačkog odlagališta otpada je 44 kn/t - 20 posto je to iznosa cijene odlaganja tone miješanog otpada
ĐAKOVO - Uz dosadašnje plaćanje cijene odlaganja miješanog komunalnog otpada na đakovačkom odlagalištu "Vitika", čiji je vlasnik Grad Đakovo, a upravitelj gradski komunalac Univerzal, sve jedinice lokalne samouprave koje svoj otpad odlažu na tom deponiju po novome će plaćati i naknadu za korištenje tog odlagališta. Novost je to koju donosi Zakon o gospodarenju otpadom.

Naknada za korištenje odlagališta komunalnog otpada "Vitika" 20 posto je iznosa cijene odlaganja jedne tone miješanog komunalnog otpada određene cjenikom upravitelja odlagališta koja ne uključuje porez na dodanu vrijednost. Stoji to u članku 3. Odluke o naknadi za korištenje odlagališta komunalnog otpada "Vitika" čiji je prijedlog usvojen na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Đakova, a kojim se utvrđuje obveza plaćanja naknade, iznos, način i postupak određivanja naknade koju će jedinice lokalne samouprave (JLS) plaćati Gradu Đakovu za korištenje "Vitike" za odlaganje miješanog komunalnog otpada nastalog na svome području.

Nova kazeta


S obzirom na to da je cijena odlaganja jedne tone miješanog komunalnog otpada 220 kuna, naknada za korištenje "Vitike" od 20 posto znači da je riječ o iznosu od 44 kune po toni otpada. Time je Đakovo posegnulo za maksimalnim postotkom te naknade u odnosu na cijenu odlaganja otpada na deponiju. Jer Zakonom o gospodarenju otpadom utvrđeno je da naknada zbog korištenja odlagališta za tonu odloženog otpada iznosi do 20 posto cijene odlaganja jedne tone miješanog komunalnog otpada.

- Budući da Grad Đakovo kao vlasnik nekretnine u k.o. Budrovci na kojoj se nalazi odlagalište "Vitika", kojim upravlja trgovačko društvo Univerzal, ima potrebu stalnog ulaganja u odlagalište kako bi ono bilo u svojoj funkciji, potrebna su dodatna sredstva za predmetna ulaganja - navodi u obrazloženju Odluke Upravni odjel za gospodarstvo i financije Grada Đakova. Potvrda stalnom ulaganju u odlagalište "Vitika" je i najava gradonačelnika Marina Mandarića na sjednici Vijeća o gradnji još jedne kazete za odlaganje otpada na "Vitiki".

Uz Grad Đakovo, otpad na "Vitiki" odlaže još 18 JLS-ova, tj. općina. Iz Osječko-baranjske županije, uz Đakovo, to su Satnica Đakovačka, Viškovci, Strizivojna, Levanjska Varoš, Trnava i Gorjani, Šodolovci i Đurđenovac. Iz Brodsko-posavske županije otpad na "Vitiki" odlažu Vrpolje, Donji Andrijevci, Garčin, Oprisavci, Velika Kopanica i Gundinci, a iz Vukovarsko-srijemske Vrbanja, Babina Greda, Negoslavci i Privlaka.

Javna rasprava


Slanju Prijedloga Odluke o naknadi za korištenje "Vitike" prethodilo je savjetovanje s javnošću od 6. do 15. rujna, a na koje nije stiglo ni jedno mišljenje/prijedlog zainteresirane javnosti, a čime javnost samo nastavlja s praksom da se (u pravilu) ne uključuje u ovakav oblik javne rasprave, pa prekasno reagira tek nakon donošenja neke odluke. Savjetovanje s javnošću proveo je gradski Upravni odjel za gospodarstvo i financije.

Suzana Župan
Dobit u 2021. godini oko 200.000 kuna
Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća većinom glasova usvojeno je i izvješće o radu i financijskom poslovanju, uz ostale gradske tvrtke, i Univerzala za 2021., a koje je podnio direktor Stjepan Ripić. Društvo je poslovalo pozitivno te ima 122 zaposlena od kojih njih 114 na neodređeno. Ukupni prihodi na kraju prošle godine bili su 25,254 milijuna, što je povećanje za nešto više od osam posto, a ukupni rashodi 25,009 milijuna kuna, pa je Univerzalova dobit za prošlu godinu bila 244.908, a nakon oporezivanja nešto veća od 197.900 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike