Zdravlje
CJEPIVO SMANJUJE RIZIK OD TEŠKIH SIMPTOMA

Kada se treba cijepiti protiv gripe?
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Od gripe ne umiru samo stariji, djeca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice

Jesen je godišnje doba kada se obično počinju nositi topli džemperi i pijuckati topli napici - i kad dolazi gripa. Većina ljudi gripu nije imala posljednjih nekoliko godina zbog pandemije. Tijekom sezone gripe 2020.-2021. ta je bolest bila "neuobičajeno rijetka", po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog bolesti COVID-19, poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravcima kod kuće. No kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći, pa stručnjaci preporučaju cijepljenje protiv gripe.Virus se mijenja


Ali kada bismo se točno trebalo cijepiti? I može li se cijepiti protiv gripe u isto vrijeme kada i s ‘boosterom‘ protiv omikrona? Evo što kažu stručnjaci. Zašto se svake godine treba cijepiti protiv gripe? Gripu zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B, i svaki ima svoje podtipove i skupine.

Budući da se virusi gripe konstantno mijenjaju, kao i zbog toga što imunitet nestaje s vremenom, cjepivo protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite. Čak postoji i organizacija - Globalni sustav za nadzor i borbu protiv gripe pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (GISRS), osnovana 1952., koja prati česte promjene virusa influence. Doktor Pedro Piedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Baylor, rekao je za Yahoo Life da je to "dobra mreža za globalni nadzor koja prati koji virusi cirkuliraju i tada donosi najbolju pretpostavku što treba promijeniti u cjepivu" te godine.

Piedra objašnjava da cjepivo obično "gotovo savršeno odgovara" jednom od virusa koji cirkuliraju. "Uvijek je teško imati savršeno cjepivo za sve viruse koji cirkuliraju. Ali ne morate uvijek imati savršeno cjepivo da biste dobili križnu zaštitu". Koliko je cjepivo protiv gripe učinkovito? Pokazalo se da cjepiva protiv gripe smanjuju rizik od odlaska liječniku zbog gripe za 40 do 60 posto, po CDC-u. "Cjepivo protiv gripe smanjuje rizik od teških simptoma gripe, hospitalizacije, prijma na odjelu za intenzivnu skrb i smrti", rekao je dr. Riza Conroy, liječnik obiteljske medicine na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio.

Cjepivo može i pomoći zaštititi one koji su najviše skloni komplikacijama od virusa gripe, što obično pogađa djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina, kao i starije od 65. CDC tvrdi da cjepiva protiv gripe mogu djeci spasiti život. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da cjepivo protiv gripe kod djece smanjuje rizik od za život opasne gripe za 75 posto. "Djeca mogu također umrijeti od gripe", rekao je Piedra. "Općenito, djeca koja su umrla od gripe nisu bila cijepljena". Dodaje da od gripe ne umiru samo stariji. "Djeca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice". Premda se viruse influence detektira tijekom cijele godine, više cirkuliraju tijekom jeseni i zime. Vrhunac sezone gripe je od prosinca do veljače, ali porast broja oboljelih zabilježen je i oko ožujka, a moguć je sve do svibnja. Najbolje vrijeme za cijepiti se protiv gripe je oko listopada, tako da budete zaštićeni tijekom sezone gripe. Cjepivo obično najbolje djeluje dva tjedna nakon cijepljenja. Peidra se slaže da je listopad "dobar mjesec" za cijepljenje. Ali općenito stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme upravo sada.

U obliku spreja


Cjepivo protiv gripe učinkovito je oko pet do šest mjeseci. Tko bi se trebao cijepiti protiv gripe? Svi stariji od šest mjeseci trebali bi primiti cjepivo protiv gripe primjereno svojoj dobi, osim ako im liječnik ne kaže drukčije. Postoji nekoliko cjepiva protiv gripe odobrenih za djecu od šest mjeseci i starije te dva za starije od 65. Cjepivo protiv gripe FluMist u obliku spreja za nos dostupno je za djecu i odrasle u dobi od dvije do 49 godina. Treba napomenuti i da neka djeca u dobi od šest mjeseci do osam godina trebaju dvije doze cjepiva. Može li se primiti "booster" protiv omikrona i cjepivo protiv gripe u isto vrijeme? Možete primiti cjepivo protiv gripe i "booster" protiv omikrona u isto vrijeme. Ne postoje kontraindikacije za primanje oba cjepiva zajedno. H
Možda ste propustili...

CIMET DJELUJE PROTUUPALNO I ANTIALERGIJSKI

Zimski kralj začina izuzetno je ljekovit

STUDIJA: BLAGODATI TJELESNE AKTIVNOSTI

Zdravlje kostiju i zglobova utječe na sve u našem tijelu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NUTRICIONIZAM : PREPUNO VITAMINA

Uvedite zeleno lisnato povrće u svakodnevnu prehranu

2

STUDIJA: BLAGODATI TJELESNE AKTIVNOSTI

Zdravlje kostiju i zglobova utječe na sve u našem tijelu

3

TEST: PHILIPS SONICARE PROTECTIVECLEAN

Savršeno čisti i bjelji zubi na nježan način