Regija
PROTIV DIVLJIH DEPONIJA

Čistili uz Vinsku cestu i prikupili na vreće otpada
Objavljeno 21. rujna, 2022.
U Zelenoj čistki sjenicu i okoliš pripremili su za roštiljanje u nadi da neće biti zatrpani smećem
BELI MANASTIR



Jučer je održana akcija Zelena čistka, kojom se jedini baranjski grad priključio istoimenom projektu u sklopu svjetske akcije World Cleanup Day.



Uz pripadnike DVD-a Beli Manastir, akciji se priključilo nekoliko volontera i sudionika javnih radova. Veći dio akcije održan je uz belomanastirsku Vinsku cestu, točnije u okolini tamošnje sjenice, koju, uz izgrađeni prostor za roštiljanje, koriste brojni namjernici i ‘‘slučajni prolaznici‘‘. Osim što su pokupili i zbrinuli više vreća raznovrsnog otpada, sudionici akcije očistili su i okoliš.

- Priključili smo se akciji na nacionalnoj razini, koja traje već deset godina. Njome želimo probuditi svijest građana o pravilnom odlaganju otpada kojega je sve više u našem okolišu - istaknula je Svetlana Žarković, zamjenica gradonačelnika Belog Manastira, naglasivši kako su na akciju pozvani svi građani zainteresirani za čist okoliš. Dodala je kako je ova lokacija, na državnom zemljištu, postala gotovo kao brojni drugi divlji deponiji na području grada i prigradskih naselja, ali je ovom akcijom svaki potencijalni nastanak većeg divljeg deponija spriječen. Podvukla je kako će sjenicu i njezin okoliš ‘‘pripremiti za neko novo roštiljanje, uz nadu da će se ljudi tamo doći zabaviti i otpad odložiti na za to primjereno mjesto‘‘.

Cijela je priča usko povezana s uklanjanjem divljih deponija sa šireg gradskog područja.

- Što se tiče projekta uklanjanja otpada odbačenog u okoliš, Grad Beli Manastir njegovom provedbom želi smanjiti i otkloniti štete nanesene okolišu nepažljivim stvaranjem divljih deponija te učiniti lokalnu zajednicu ugodnijim mjestom za život. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira uklanjanje otpada odbačenog u okoliš do 70 % procijenjenih i opravdanih troškova projekta. Radove na uklanjanju otpada na četiri lokacije (Brdo Beli Manastir, iznad Bazena, približno 2000 m³, područje u Ulici Josipa Pančića na oko 300 m³, Malo jezero Branjin Vrh na 3500 m³ te most Branjin Vrh, veličine približno 1500 m³) izvodila je tvrtka Kopko d.o.o. Vrijednost radova bila je 617.407,50 kuna, a nadzor je provodila tvrtka IPZ Uniprojekt Terra d.o.o. - navode iz gradske uprave, naglašavajući kako Grad ima potporu Fonda te i nadalje planira uklanjanje otpada odbačenog u okoliš na dvije nove lokacije. Na temelju prve odluke o financiranju utvrđeno je saniranje približno 10.000 četvornih metara.

Ivica Getto
Do sada bez kazni, kamere korisne
Belomanastirski komunalni redar Hrvoje Đurin kaže kako se ovom akcijom pokušava doći do lijepog pogleda prema velikom dijelu Baranje, budući da se lokacija održavanja jučerašnje Zelene čistke nalazi na Vinskoj cesti, koja prolazi iznad grada - kroz jednu baranjsku uzvisinu. Naglašava kako su na dosad saniranim divljim odlagalištima otpada postavljene nadzorne kamere osjetljive na svaki pokret, te kako od njihova postavljanja do današnjih dana nije zabilježeno nijedno ilegalno odlaganje otpada. Dodaje kako dosad zbog nelegalnog odlaganja otpada kažnjen nije nitko (!), premda je visina kazni, sukladno gradskim odlukama, određena za pravne i fizičke osobe.

Najčitanije iz rubrike