Regija
AKO GRADSKO VIJEĆE PRIHVATI PRIJEDLOG, ŠIRI SE POPIS PRIJATELJA BELOG MANASTIRA

Sporazum o prijateljstvu s Općinom Grude
Objavljeno 19. rujna, 2022.
BELI MANASTIR



Ako belomanastirski gradski vijećnici na današnjoj (ponedjeljak) sjednici Gradskog vijeća, koja će biti održana u Branjinom Vrhu, odobre prijedlog odluke koja će se naći na dnevnom redu, jedini baranjski grad uspostavit će suradnju i sklopiti sporazum o prijateljstvu s bosansko-hercegovačkom Općinom Grude.



- Općina Grude i Grad Beli Manastir imaju prijateljsku suradnju koja se temelji na susretima predstavnika jedinica lokalne samouprave, a suradnju žele ostvariti i unaprijediti i u raznim područjima gospodarskog i društvenog života. U travnju 2022. godine Grad Beli Manastir uputio je pismo namjere Općini Grude kojim je predložio službenu uspostavu prijateljskih odnosa između dvije jedinice lokalne samouprave. Općinsko vijeće Općine Grude 19. srpnja 2022. donijelo je Odluku o proglašenju prijateljstva između Općine Grude i Grada Belog Manastira u svrhu razvoja prijateljskih odnosa na temelju obostranog razumijevanja i uspostavljanja jače suradnje na svim područjima gospodarskog i društvenog života, kojom su ovlastili načelnika Općine Grude za potpis povelje o prijateljstvu - stoji u obrazloženju prijedloga o kojem će vijećnici danas raspravljati. Sporazumom bi trebali biti utvrđeni sadržaji i oblici suradnje koja će se temeljiti na međusobnim odnosima i poštovanju, s ciljem zajedničkog napretka i razvoja.

- Suradnja obuhvaća područja kulture, sporta, obrazovanja, gospodarstva, EU projekata i druge oblike - objašnjavaju u gradskoj upravi, dodajući kako bi sporazum trebali potpisati gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj. Njih su se dvojica susrela u travnju ove godine, kada je belomanastirsko izaslanstvo posjetilo Općinu Grude.

U okviru posjeta Rob je sudjelovao i na 59. Šimićevim susretima u Mostaru zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom. Općina Grude tako bi se trebala priključiti aktualnim gradovima prijateljima jedinom baranjskom gradu, mađarskom Mohaču, poljskim Chojnicama i američkom Cambridgeu, Minessota. S nekima od spomenutih gradova prijatelja suradnja je na prilično visokoj razini. Najintenzivnija je s povijesno, zemljopisno i kulturološki bliskim Mohačem. Dva grada na razne načine surađuju već 70-ak godina, a paraf na sporazum o prijateljstvu i suradnji, čime je dotadašnja suradnja učvršćena, stavljen je u lipnju 2019. godine. Suradnja se temeljila na susretima predstavnika dvaju gradova, suradnji u području gospodarstva, odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva te, dakako, partnerstvima u raznim programima EU-a, što je rezultiralo s nekoliko uspješnih projekata. Ivica Getto
Suradnja s Cambridgeom - razmjena mladih
Što se američkog Cambridgea tiče, suradnja je nastala kao rezultat inicijative hrvatsko-američkog poduzetnika, svojevremeno čak i predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića, koji ima tvornice u Belom Manastiru i Minessoti. Izaslanstva dvaju gradova razmijenila su međusobne posjete, a u budućnosti planirana je i svojevrsna razmjena mladih, najvjerojatnije najboljih učenika.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike