Kultura
HRVATSKI DOM VUKOVAR

Najavili otvorenje Ružičkine sobe i dvije predstave
Objavljeno 15. rujna, 2022.
Prva će biti manifestacija Dani smijeha, koja će se održavati od 15. do 19. rujna

Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar predstavila je programske sadržaje koje će imati u jesenskom razdoblju, a kako je navela ravnateljica Ivanka Miličić, prvi je program na rasporedu od 15. do 19. rujna.



Riječ je o manifestaciji Dani smijeha, na rasporedu su četiri predstave, a, prema prvim pokazateljima, uočeno je veliko zanimanje poklonika kazališta.

Novi termin


- Prethodnih smo godina Dane smijeha imali početkom srpnja, no odlučili smo promijeniti termin jer je u to vrijeme u gradu bilo dosta drugih sadržaja, a dodatni je problem što naš prostor nije dobro klimatiziran. Manifestacija se zatvara u ponedjeljak predstavom "Realisti" Teatra Exit, koja je u ovoj godini dobila brojne nagrade na kazališnim festivalima u Hrvatskoj, uključujući i nagradu za najbolju predstavu na Festivalu glumca - rekla je Miličić.

Hrvatski dom uključen je u organizaciju znanstvenog skupa u okviru Ružičkinih dana, s tim što će imati i vrijedan dodatni sadržaj - otvaranje završene spomen-sobe posvećene nobelovcu Lavoslavu Ružički.

Listopad će biti u znaku glazbenih događaja, kada će, između ostaloga, biti i tradicionalno gostovanje Zagrebačke filharmonije.

- Predstava "Napokon orkestar" gostovat će nam 29. listopada, namijenjena je publici od 7 do 77 godina. Njome je otvoren ovogodišnji Festival djeteta u Šibeniku, lepršava je i zanimljiva i ne dvojim da će privući Vukovarce - poručila je ravnateljica.

Dalibor Jurišić, stručni suradnik u Hrvatskom domu, govorio je o aktivnostima Kazališne družine Scena Martin, koja nekoliko godina djeluje u okviru te ustanove, zahvaljujući entuzijazmu Vukovaraca koji vole kazališne predstave te i sami u njima sudjeluju. Naglasio je kako su ljetos imali dvije aktivne predstave - "Šmizle" i "Punica je preminula", s tim što su drugu predstavili i publici u Sinju, a nastavit će je izvoditi i tijekom jeseni.

- Početkom ljeta započeli smo rad na tekstu Pavla Pavličića "Kazališni život". U predstavu je uključeno 14 glumaca i namjeravamo je završiti krajem listopada ili početkom studenoga, kada će biti i premijera. U okviru EU projekta "Cooltura" prošle smo godine napravili dječju predstavu koja je imala deset izvedbi, a to ćemo ponoviti s drugom dječjom predstavom. U izvedbama sudjeluju naši amateri i imat ćemo također deset izvedbi za vukovarsku djecu krajem ove i početkom iduće godine - objasnio je Jurišić.

Vrijedan projekt


O projektu "Cooltura" govorila je stručna suradnica u Hrvatskom domu Ana Kustura, naglasivši kako je riječ o trogodišnjem projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, čija realizacija završava krajem godine.

- Formirali smo dramski studio za učenike osnovnih i srednjih škola i već smo počeli upise za ovu školsku godinu. Do sada imamo 20-ak zainteresiranih, čime smo zadovoljni. Dramski je studio pokazao rezultate predstavom u lipnju za srednjoškolce "Duh ljetne noći", a u pripremi je predstava osnovnoškolaca "Obiteljski pričokazi". Planirane su i radionice jačanja kapaciteta stručnjaka, namijenjene našim odgojiteljima i učiteljima. Ukupno ćemo održati deset edukativnih radionica za rad s djecom u školama i vrtićima, što znači kako stvaramo novu dramsku publiku i zaljubljenike u glumu i kazalište - navela je Kustura.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

28. DJEČJA SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA

Pokazali kako njeguju slovačku kulturnu baštinu

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

Najčitanije iz rubrike