Regija
UDRUGA S.O.S. VIROVITICA PROVODI PROJEKT “SKINI MASKU, OTKRIJ NASILNIKA!”

Pojasniti mladima što je sve nasilje
Objavljeno 14. rujna, 2022.
ORAHOVICA - Udruga S.O.S. Virovitica i Hrvatska udruga pripovjedača Pričalica u utorak su u središtu Orahovice proveli javnu akciju "Skini masku, otkrij nasilnika!". Cilj je akcije utjecati na svijest šire javnosti o važnosti suzbijanja nasilja nad mladima i među njima. Ta udruga već 22 godine djeluje u svrhu borbe za ljudska prava s naglaskom na prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama i u obiteljima.

- I Orahovčanima smo predstavili niz naših projekata, među kojima projekt "Mreža podrške", u kojem pružamo podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, koji provodimo već četvrtu godinu. To znači da nam se svi u takvim situacijama mogu obratiti za psihološku, psihosocijalnu i pravnu pomoć, i to na broj telefona 033/721 500. Također, ako netko tko je žrtva ili svjedok kaznenog dijela treba pratnju na sudove, može nam se obratiti i mi ćemo pružiti emocionalnu pomoć te ići skupa s takvom osobom u te institucije u svojstvu osobe od povjerenja – kazala je predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić i posebno istaknula projekt koji je u akciji u Orahovici bio glavna tema.

- Riječ je o projektu "Skini masku, otkrij nasilnika!", koji Udruga S.O.S. provodi u partnerstvu s Hrvatskom udrugom pripovjedača Pričalica uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a usmjeren je na prevenciju pojavnih oblika nasilja nad mladima i među njima pružanjem pomoći i podrške žrtvama nasilja te podizanjem razine svijesti društva inovativnim i kreativnim pristupom o negativnim učincima nasilnog ponašanja. Ljudi zapravo jako teško prijavljuju nasilje, ili se boje, ili ga zanemaruju, a mi pružamo podršku da se ohrabre i prijave svaki oblik nasilja te upravo o tome govori ovaj projekt. Kroz projekt smo imali i kazališnu predstavu, za koju se nadam da će biti prikazivana po cijeloj županiji, pa tako i ovdje u Orahovici, negdje u listopadu. Tom predstavom želimo zapravo upozoriti mlade što je sve nasilje, na ulici ili u obitelji, jer oni to zapravo i ne prepoznaju, a iz ove se predstave vidi kakve zapravo ožiljke ostavlja bilo koja vrsta nasilja na mladim osobama. Tiskani su i letci, koje smo dijelili i u Orahovici, na kojima su naši telefoni i pozivam sve da nam se bez straha, slobodno jave – zaključila je Kolesarić. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike