Crna kronika
VEĆINA POŽARA POSLJEDICA JE NEMARA I NEPAŽNJE

Vatrogasci dežuraju: Požar u Kopačkom ritu od petka neprestano tinja
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.

Veliki požar koji je izbio u petak u Kopačkom ritu tinja i dalje. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i mješovita bjelogorična šuma na površini između sedam i deset hektara.



S vatrenom stihijom borila su se 82 vatrogasca iz 14 vatrogasnih postrojbi, koja su na intervenciju izišla s 25 vozila. Jedni su požar gasili, drugi davali logističku pomoć, a treći dežurali na požarištu. Kiša koja je pala u subotu oko 5 sati pomogla je vatrogascima dogasiti požar. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice doznajemo kako se u subotu ujutro očekivao angažman jednog protupožarnog zrakoplova, međutim, nakon što je pala kiša, situacija na terenu bila je povoljnija, te se od toga odustalo. Požar je ugašen u 6.46.- Da, taj požar još uvijek tinja, trajat će to još koji dan. Tinjaju velika debla, koja je nemoguće ugasiti vodom iz naprtnjača, a njihova je dostupnost jako loša. Teška mehanizacija kidala je i prebacila drveće da bismo požar lakše gasili, a isti stroj smo upotrijebili u gašenju požara. Naime, napravio nam je put, što je pridonijelo da što prije obuzdamo požar - rekao nam je Zoran Pakšec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

U subotu, nakon što se većina vatrogasaca vratila u svoje baze, vatrogasci DVD-a Bilje ostali su na požarištu da bi detaljnije pregledali opožareno područje. Istoga dana intervenirali su zbog pojave dima na požarištu u naselju Podravlje, a u nedjelju su gasili požar panjeva na požarištu u Kopačkom ritu.

- I dalje obilazimo područje. Prvi dan smo svi zajedno gasili požar, a drugi dan smo ga gasili sami tri sata. Kada tamo gori, to se ne može lako ugasiti. Cijelo se vrijeme koordiniramo s JVP-om Osijek. Poslali su nam drugi dan u pomoć šumsko vozilo, jer se naše, staro "tek" 48 godina, pokvarilo u požaru u srpnju. Sada smo većinom pješadija s naprtnjačom na leđima i tako obilazimo područje. Operativna sposobnost nam je malo slabija, ali svi mi, i djevojke i dečki, imamo veliko srce. Nadamo se da će sve biti uskoro gotovo - rekao nam je Franjo Pimpi, zapovjednik DVD-a Bilje.

U subotu su i osječki profesionalni vatrogasci ponovo izišli na intervenciju, zbog dogašivanja požara u Kopačkom ritu, a vatrogasci iz Belog Manastira dežurali su na požarištu u Podravlju.

Krajem srpnja vatrogasci u Osječko-baranjskoj županiji uspjeli su spriječiti širenje požara otvorenog prostora na predjelu Podravlja prema Parku prirode Kopački rit. Vatra je zahvatila travu uz nasip na površini procijenjenoj na 40 hektara, a gašenje je otežavala i činjenica da se dio požarišta nalazi u miniranom području. Tada je u gašenju požara sudjelovalo ukupno 48 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Osijek, DVD-a Kopačevo, Osijek Gornji grad, Vardarac, Lug, Bilje i Osijek Donji grad.

Za sada nema službenih informacija o tome kako su ovi požari nastali, no iz Hrvatske vatrogasne zajednice ističu da je visok postotak požara, eksplozija i drugih nesreća čije posljedice saniraju vatrogasci rezultat ljudske pogreške, nemara ili nepažnje. “Većina takvih događaja može se pravovremeno spriječiti povećanjem pozornosti i provođenjem određenih preventivnih mjera. Takvim djelovanjem mogu se spriječiti nesreće u kućanstvima, na radnim mjestima, pri obavljanju poljoprivrednih radova. Implementacijom preventivnih mjera sprječavamo nesreće, čuvamo imovinu i, u konačnici, spašavamo ljudske živote”, ističu vatrogasci.

Sandra Lacić
TISUĆE POŽARA
U prostorijama Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama krajem srpnja održan je sastanak s temom “Smanjenje požarnog rizika na šumskim i poljoprivrednim površinama”. Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je kako je brzina gašenja ključna, pa su tako i nedavno vatrogasci kod Imotskog u kratkom razdoblju lokalizirali požar. “Mi dnevno bilježimo i 38 požara, za koje javnost i ne zna jer se ugase u vrlo kratkom vremenu. U ovoj godini zabilježeno je više od 6000 požara raslinja, ovo je vrlo iscrpljujuća sezona za vatrogasce. Važno je u vatrogastvo stalno ulagati pa je i sada u tijeku natječaj iz općekorisnih funkcija šuma u vrijednosti većoj od osam milijuna kuna za opremu, a također se ide u nabavu 85 vozila za gašenje šumskih požara”, rekao je zapovjednik SlavkoTucaković i podsjetio na činjenicu da je vatrogastvo decentralizirano te da su jednice lokalne samouprave nadležne za opremanje vatrogasaca.

Najčitanije iz rubrike