Osijek
POVEZALI GASTRONOMIJU I ASTRONOMIJU

Čobanac “posoljen” suzama
svetog Lovre - idealan spoj
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
Organizatori su sigurni: (G)Astro večeri će postati tradicija udruge

Noć koju obasjaju Perzeidi, popularno nazvani suze sv. Lovre, s razlogom se naziva najljepšom noći u godini. Spojite s tim slavonsku gastronomiju i otkrivanje pogodnosti jednostavnog putovanja po Europi i dobit ćete izvrstan provod, kakav su u petak na povijesnoj tvrđavi Korođvar u Čepinu priredili članovi Udruge Kreaktiva, nazvan - (G)Astro večer.(G)Astro večer spaja tri velike ljubavi organizatora – slavonske specijalitete, astronomiju i pogodnosti projekata Erasmus+. Uz kuhanje čobanca i graha na proplancima tvrđave, održano je predstavljanje iskustava s Erasmus+ projekata Kreaktive i kviz općeg znanja, a potom se promatralo zvjezdano nebo. Gostoprimstvo organizatora, planirani događaji i osigurana glazba jamčili su ugodnu atmosferu.

Za rođenje tog višerazinskog događaja zaslužan je organizacijski trojac iz Kreaktive, Petar Bošnjaković, Antonela Pačar i Marko Marek. Ideja je, poput zvijezde padalice, pala na jednoj kavi u Čepinu. Kako nam kažu sugovornici, njihovo se društvo tradicionalno sastaje za ovaj noćni spektakl, bilo zbog ljubavi prema astronomiji bilo zbog socijaliziranja. "To je jedan dan u godini kada možeš sjediti na dekici, gledaš zvijezde i razmišljaš o životu, i kako da to ne iskoristimo za lijepu platformu poput Kreaktive?" kaže Petar, a Antonela, nasmiješena, objašnjava: "Marko i Petar bave se astronomijom i tehnologijom, a ja sam ono G jer volim kuhati." Iako im je ovo prvi takav događaj, sigurni su da će (G)Astro večeri postati Kreaktivina tradicija. Uspješnost događaja dokazo je i velik odaziv građana željnih dobre hrane i provoda. Trio organizatora zahvaljuje sponzorima – Općini Čepin, Trgovini Jozo, Pivovari Mali Div i Zekomontu - ali i predsjednici Kreaktive, dr. sc. Saneli Ravlić, koja im je "stvarni vjetar u leđa".

Za promatranje kiše meteora mudro je odabrati kvalitetnu lokaciju. Stoga se tvrđava Korođvar (poznatija kao Čepinske zidine) pokazala odličnom i za kuhanje specijaliteta, promatranje zvijezda, druženja na dekicama, ali i za promoviranje lokalnih dragulja. "Nema toliko svjetlosne zagađenosti za promatranje zvijezda, a veže nas i lijepa povijest uz ovu tvrđavu", kaže Bošnjaković. Čak i kada su oblaci skrili najavljene zvijezde, Mjesec, Saturn i Jupiter, romantični zalazak sunca nad tvrđavom očuvao je ugodnu i veselu atmosferu.

Volonteri udruge Kreaktiva – Antonela i Petar te Karla Blažević i Fran Zamaklar – predstavili su svoja iskustva s Erasmus+ projekata (a putovali su od Finske, Španjolske i Bugarske do otoka Curacao i Reunion). Kamo je putovala Kreaktiva, bilo je i jedno od pitanja kviza, koji je zbog uistinu velikog broja sudionika potrajao duže od očekivanog te je na kraju i nazvan Noćni kviz. Sudjelovale su 22 ekipe, a pobijedila je Poluteška kategorija.

Marta Keglević
Svaki sam mjesec negdje u Europi
Cilj ovog događaja je pružiti mladima mogućnost otkrivanja besplatnih prilika dostupnih kroz projekte Erasmus+. Primjerice, kao fotograf, Bošnjaković volotiranjem ima priliku steći višestruka iskustva fotografskog svijeta. Bošnjaković i Pačar, kažu, ne mogu izbrojiti na koliko su Erasmus+ projekata sudjelovali. “Svaki sam mjesec negdje u Europi”, kaže Bošnjaković. Izuzev besplatnog putovanja, Bošnjaković i Pačar naglašavaju networking i “izbacivanje iz zone komfora” kao glavne pogodnosti Erasmus+ projekata. Neke od ostalih su spoznavanje samoga sebe, upoznavanje kultura, vježbanje engleskog jezika...

Možda ste propustili...

FRANKOPANI U “SVOME” ERNESTINOVU

Zulu kod topole koja mu je spasila glavu

ZAKLADA SLAGALICA I ZAKLADA SRCE GRADA OSIJEKA

Tjedan filantropije: Rastimo podižući druge

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana