Osijek
POVEZALI GASTRONOMIJU I ASTRONOMIJU

Čobanac “posoljen” suzama
svetog Lovre - idealan spoj
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
Organizatori su sigurni: (G)Astro večeri će postati tradicija udruge

Noć koju obasjaju Perzeidi, popularno nazvani suze sv. Lovre, s razlogom se naziva najljepšom noći u godini. Spojite s tim slavonsku gastronomiju i otkrivanje pogodnosti jednostavnog putovanja po Europi i dobit ćete izvrstan provod, kakav su u petak na povijesnoj tvrđavi Korođvar u Čepinu priredili članovi Udruge Kreaktiva, nazvan - (G)Astro večer.



(G)Astro večer spaja tri velike ljubavi organizatora – slavonske specijalitete, astronomiju i pogodnosti projekata Erasmus+. Uz kuhanje čobanca i graha na proplancima tvrđave, održano je predstavljanje iskustava s Erasmus+ projekata Kreaktive i kviz općeg znanja, a potom se promatralo zvjezdano nebo. Gostoprimstvo organizatora, planirani događaji i osigurana glazba jamčili su ugodnu atmosferu.

Za rođenje tog višerazinskog događaja zaslužan je organizacijski trojac iz Kreaktive, Petar Bošnjaković, Antonela Pačar i Marko Marek. Ideja je, poput zvijezde padalice, pala na jednoj kavi u Čepinu. Kako nam kažu sugovornici, njihovo se društvo tradicionalno sastaje za ovaj noćni spektakl, bilo zbog ljubavi prema astronomiji bilo zbog socijaliziranja. "To je jedan dan u godini kada možeš sjediti na dekici, gledaš zvijezde i razmišljaš o životu, i kako da to ne iskoristimo za lijepu platformu poput Kreaktive?" kaže Petar, a Antonela, nasmiješena, objašnjava: "Marko i Petar bave se astronomijom i tehnologijom, a ja sam ono G jer volim kuhati." Iako im je ovo prvi takav događaj, sigurni su da će (G)Astro večeri postati Kreaktivina tradicija. Uspješnost događaja dokazo je i velik odaziv građana željnih dobre hrane i provoda. Trio organizatora zahvaljuje sponzorima – Općini Čepin, Trgovini Jozo, Pivovari Mali Div i Zekomontu - ali i predsjednici Kreaktive, dr. sc. Saneli Ravlić, koja im je "stvarni vjetar u leđa".

Za promatranje kiše meteora mudro je odabrati kvalitetnu lokaciju. Stoga se tvrđava Korođvar (poznatija kao Čepinske zidine) pokazala odličnom i za kuhanje specijaliteta, promatranje zvijezda, druženja na dekicama, ali i za promoviranje lokalnih dragulja. "Nema toliko svjetlosne zagađenosti za promatranje zvijezda, a veže nas i lijepa povijest uz ovu tvrđavu", kaže Bošnjaković. Čak i kada su oblaci skrili najavljene zvijezde, Mjesec, Saturn i Jupiter, romantični zalazak sunca nad tvrđavom očuvao je ugodnu i veselu atmosferu.

Volonteri udruge Kreaktiva – Antonela i Petar te Karla Blažević i Fran Zamaklar – predstavili su svoja iskustva s Erasmus+ projekata (a putovali su od Finske, Španjolske i Bugarske do otoka Curacao i Reunion). Kamo je putovala Kreaktiva, bilo je i jedno od pitanja kviza, koji je zbog uistinu velikog broja sudionika potrajao duže od očekivanog te je na kraju i nazvan Noćni kviz. Sudjelovale su 22 ekipe, a pobijedila je Poluteška kategorija.

Marta Keglević
Svaki sam mjesec negdje u Europi
Cilj ovog događaja je pružiti mladima mogućnost otkrivanja besplatnih prilika dostupnih kroz projekte Erasmus+. Primjerice, kao fotograf, Bošnjaković volotiranjem ima priliku steći višestruka iskustva fotografskog svijeta. Bošnjaković i Pačar, kažu, ne mogu izbrojiti na koliko su Erasmus+ projekata sudjelovali. “Svaki sam mjesec negdje u Europi”, kaže Bošnjaković. Izuzev besplatnog putovanja, Bošnjaković i Pačar naglašavaju networking i “izbacivanje iz zone komfora” kao glavne pogodnosti Erasmus+ projekata. Neke od ostalih su spoznavanje samoga sebe, upoznavanje kultura, vježbanje engleskog jezika...

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike