Regija
IN MEMORIAM

Preminuo je Marin Janković, promotor Olimpijade starih športova
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.

U petak, 12. kolovoza, u 4 sata prestalo je kucati srce gospodina Marina Jankovića.

Marin Janković rođen je u Čepinskim Martincima 1944. godine, gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju završio je u Osijeku. 1964. godine zapošljava se u Osnovnoj školi Brođanci kao nastavnik razredne nastave, gdje je neprekidno radio pune 44 godine. U rad i organiziranje starih športova uključuje se od samih početaka, a 25. veljače 1973. godine bio je predsjednik Radnog predsjedništva osnivačke skupštine Olimpijade starih športova Brođanci. Potom je izabran za prvog tajnika Olimpijade i tu dužnost obnaša do 1983. Godine 1975. bio je inicijator uvođenja natjecanja za mlađe uzraste (pionire), animira dvadesetak osnovnih škola za natjecanja u starim športovima te se zalaže za uvođenje starih športova u izvanškolske i izvannastavne aktivnosti u nastavnim programima. Od 1989. do 1992. godine obnašao je dužnost predsjednika Olimpijskog odbora, potom dužnost potpredsjednika, a od 1995. godine preuzima dužnost predsjednika Odbora za Informiranje i propagandu te uspješno radi na promicanju i podizanju ugleda ove jedinstvene manifestacije u nas. Veliki je doprinos dao u osmišljavanju programa Olimpijade, dovođenju sudionika iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva, obogaćivanju popratnih sadržaja Olimpijade i dolasku počasnih športskih gostiju na Olimpijadu starih športova u Brođance.

Najveći doprinos dao je na području izdavačke djelatnosti i na promidžbi Olimpijade starih športova putem raznih medija. Autor je više od desetak revija, biltena i prospekata o Olimpijadi, autor je feljtona Četvrt stoljeća Olimpijade starih športova Brođanci (Glas Slavonije, 1997.), suradnik časopisa Povijest hrvatskog športa, Revija Đakovačkih vezova, Zbornika Valpovštine, gotovo svih dječjih listova i nekoliko radijskih medija. Za svoj višegodišnji rad i uspješno stvaralaštvo na području športa, kulture i očuvanja narodnih običaja Slavonije i Hrvatske, kao i za izdavačku djelatnost, primio je mnogobrojne nagrade i priznanja: Orden zasluga za narod bivše države, Plaketu za športsku rekreaciju, Zlatnu plaketu Zadružnog saveza Hrvatske, priznanje Međunarodnog Olimpijskog odbora Juana Antonia Samarancha, te 1999. godine nagradu Saveza za športsku rekreaciju Hrvatske - medalju "Šport za sve". Od Općine Bizovac 16. travnja 2015. primio je Nagradu za iznimno vrijedna postignuća i dugogodišnji svekoliki doprinos u razvoju i promicanju Olimpijade starih športova Brođanci te očuvanju hrvatske tradicijske baštine, narodnih običaja i kulture.

Sućut bližnjima izražava Olimpijski odbor Olimpijade starih sportova Brođanci na čelu s predsjednikom Nikolom Lackovićem i načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike