Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Izvrstan glazbeni spoj oduševio gledatelje
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Izvrstan glazbeni spoj renomirane Alene Baeve na violini i virtuoznog Vadyma Kholodenka na klaviru očarao je publiku okupljenu u atriju Kneževa dvora. Baeva i Kholodenko večer su otvorili Schubertovim "Suhim cvijećem", a krhku melankoliju tematike razočarane ljubavi koju oslikava niz tehnički iznimno zahtjevnih varijacija i dulji uvod karakterističnog Schubertova ritma zasjenila je blistava izvedba oboje glazbenika, s vrhuncem u maestralnoj koračnici na kraju. Mendelssohnova svojstvena melodičnost i elegancija prožela je "Sonatu za violinu i glasovir u f-molu", dok je publika dugim pljeskom dočekala Debussyjevu "Sonatu za violinu i glasovir u g-molu". Pljesak se isprepletao s poklicima "Bravi!" nakon posljednje skladbe, "Sonate br. 1 u A-duru" Gabriela Fauréa. Publika je zahtijevala bis, pa su za kraj kao dirljivu i znakovitu poruku izveli popularnu "Melodiju" ukrajinskog skladatelja Myroslava Skoryka. Jednostavno, ali sentimentalno djelo u kojem skladatelj koristi ukrajinske narodne motive smatra se duhovnom himnom Ukrajine.

- Hvala što ste s nama večeras dijelili glazbu, veliko nam je zadovoljstvo bilo svirati za vas. Zato izvodimo bis koji nije uobičajen, ali nosi posebno značenje za sve nas. Posljednjih pola godine, od veljače, pratimo golemu katastrofu koja nam je vrlo bliska. Nadamo se i molimo da će joj uskoro doći kraj jer nijedna država ne bi trebala biti napadnuta. Svi molimo za Ukrajinu - rekla je Baeva.

Idući koncert na glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se 11. kolovoza u 21.30 sati u Kneževu dvoru kada će se ansamblu Antiphonus pridružiti Concerto dei venti. T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike