Osijek
U SRIJEDU SE SLAVI BLAGDAN SV. LOVRE

Mučenik po kome se zove meteorska kiša
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.

Jedan od najpopularnijih kršćanskih svetaca, sv. Lovro, slavi se 10. kolovoza na dan njegove smrti. Ovaj rimski đakon iz trećeg stoljeća nakon Krista stradao je na krajnje okrutan način, bio je ispečen na ražnju, za vrijeme vladavine rimskog cara Publija Licinija Valerijana.

Ni progonitelj kršćana nije bolje prošao jer ga je nakon izgubljene bitke u ropstvo doveo perzijski car Šapur I. Tijekom svog zatočeništva Valerijan je služio perzijskome caru kao oslonac kada je ovaj želio zajahati konja. Kada je Valerijan umro, njegovu su kožu oderanu s trupla Perzijci ispunili slamom i izložili ga u svome zoroastrijanskom hramu. U vrijeme kada je rimski car bio sila, dao je pogubiti mnoge kršćane svoga vremena, uključujući i papu sv. Siksta II., sv. Ciprijana i sv. Denisa.

Sveti Lovro podrijetlom je iz Valencije. Pomagao je sirotinju. Dok se, osuđen na smrt, pekao na ražnju, izrekao je glasovitu rečenicu: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" (Assum est, inquit, versa et manduca) ismijavajući mučitelje. Zato se smatra zaštitnikom komičara, mesara i kuhara. Slave ga i pravoslavci te protestanti, a među našim istočnim susjedima poznat je kao arhiđakon Lavrentije. Brojne crkve u kršćanskom svijetu nose po njemu naziv. Jedna od najljepših s njegovim imenom jest trogirska katedrala, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, ponajviše zbog portala majstora Radovana iz 1240. godine. Astronomski fenomen meteorskih kiša, tzv. perzeida, najsnažniji je upravo na svečev blagdan, zbog čega se zove još i suzama sv. Lovre. Talijani bi rekli "Lacrime di San Lorenzo". D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike