Novosti
TATE NA “PORODILJNOM” - INTERES VELIK, IMA NEJASNOĆA

Očinski dopust moguć i ako je
dijete rođeno prije 1. kolovoza
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Ne može se istodobno za isto dijete koristiti neko od prava iz sustava roditeljskih potpora

Vlada RH od 1. kolovoza pustila je u provedbu novi zakon o očinskom dopustu. Sustav rodiljnih i roditeljskih potpora uređen je Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama ("Narodne novine" broj: 85/08., 110/08., 34/11., 54/13., 152/14., 59/17., 37/20. i 85/22.), te je člankom 3. ZRRP-a provedba prava propisanih tim zakonom stavljena u nadležnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nadzor nad provedbom ZRRP-a u nadležnosti je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Zaposleni ili samozaposleni otac očinski dopust može iskoristiti u razdoblju od dana rođenja djeteta sve do šestog mjeseca njegova života, u trajanju, ovisno o broju rođene djece, od deset radnih dana za jedno dijete ili 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Međutim, taj novi zakon donio je dosta zabuna, odnosno ljudi se nisu dovoljno informirali, a svaka ga je institucija koja se o tome mora brinuti protumačila na svoj način. Kako to izgleda na terenu, saznali smo iz prve ruke, od novopečenog oca, našeg dopisnika Vladimira Grgurića iz Orahovice.



- Ove godine, točnije, 11. veljače, postao sam otac drugog sina i već tada sam načuo da dolazi novi zakon o očinstvu. Mislio sam da je riječ o 1. siječnja, no malo "guglanja" i traženja dodatnih informacija dovelo me do saznanja kako će on na snagu stupiti tijekom godine. Nakon rođenja djeteta dobio sam od svog poslodavca tada osnovna tri dana slobodno i uzeo nekoliko dana godišnjeg kako bih pomogao supruzi jer je rodila drugim carski rezom. Supruga je i dalje pratila što se događa sa zakonom i prije nekih mjesec i pol pronašla je kako on konačno stupa na snagu početkom kolovoza. Kako stoji u Zakonu, na očinski dopust imaju pravo svi očevi čije dijete do 1. kolovoza nije napunilo više od šest mjeseci. Kada je došlo vrijeme da detaljnije ispitam situaciju, jer se taj datum bližio, otišao sam u orahovački HZZO upitati što trebam učiniti. Vrlo brzo, nakon kraćeg proučavanja Zakona, jer je i njima to novo, dobio sam odgovor da očinski dopust mogu iskoristiti dok dijete ne napuni šest mjeseci. Budući da moj sin 11. kolovoza puni šest mjeseci, odmah sam krenuo u akciju kako bi mi početkom mjeseca počeo dopust - kaže Grgurić.


Zaposleni ili samozaposleni otac ovo pravo može iskoristiti u neprekinutom trajanju i pod uvjetom da se u isto vrijeme i za isto dijete ne koristi nekim od prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Također, otac pravo koristi neovisno o radnopravnom statusu majke i neovisno o tome koristi li ona rodiljni dopust, a pravo je neprenosivo te ga isključivo koristi zaposleni odnosno samozaposleni otac djeteta. Kako stoji u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, zaposleni otac koji namjerava iskoristiti pravo na očinski dopust obvezan je najmanje 15 dana prije dana očekivanog porođaja ako pravo namjerava koristiti od dana rođenja djeteta odnosno najmanje 15 dana prije namjere korištenja toga prava pisano obavijestiti poslodavca o toj namjeri. No kako bi se pravo na roditeljski dopust ostvarilo, potrebno je nabaviti određenu dokumentaciju.

Zahtjevu za priznavanje prava potrebno je priložiti potvrdu o plaći (ispunjenu od poslodavca) kojom će se obuhvatiti plaće i naknade plaće isplaćene na teret poslodavca u šestomjesečnom razdoblju koje prethodi mjesecu započinjanja traženog prava. Okolnost da je dijete rođeno prije stupanja na snagu ZRRP-a nije od utjecaja na odlučivanje o priznavanju prava, pod uvjetom da ono nije navršilo šest mjeseci. Pritom se od poslodavca ne traži izdavanje pisane suglasnosti te on ne može prolongirati korištenje očinskog dopusta, kao što je to s roditeljskim dopustom, odnosno promjenom u načinu korištenja ostalih prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

- Najprije sam od svog poslodavca morao dobiti potvrdu o isplaćenom osobnom dohotku u prvih šest mjeseci ove godine, a za svaki slučaj i potvrdu ili suglasnost da se poslodavac slaže s tim da koristim očinski dopust, što sam sve dobio i ovim putem od srca zahvaljujem mom Informativnom centru Virovitica na razumijevanju i pomoći. U HZZO sam morao donijeti broj tekućeg računa jer država plaća tih deset dana dopusta te, naravno, osobnu iskaznicu sa svim podatcima - adresa, OIB i ostalo. Naime, tijekom korištenja prava na očinski dopust naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju (bez limita), a isplaćuje se na teret sredstava državnog proračuna. Na kraju sam popunio zahtjev za očinski dopust koji daje HZZO i to je to. Procedura je pokrenuta i ja sam sretno na "porodiljnom", odnosno očinskom, dopustu od 1. do 11. kolovoza - objašnjava Grgurić.

Nikola Kučar
DIREKTIVA EU-a
Uvođenje očinskog dopusta dio je obveznog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, donesenom još 2019. godine. Direktiva propisuje da broj zajamčenih plaćenih dana očinskog dopusta ne smije biti manji od deset, a visina naknade ne smije biti niža od one koja je nacionalnim zakonodavstvom propisana tijekom bolovanja. Hrvatska je bila među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU-u koja nije imala definiran očinski dopust, te ga je uvela u posljednji tren, i to u najkraćem mogućem trajanju. Susjedna Slovenija takav dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna…

Možda ste propustili...