Novosti
NA SNAZI NOVA UREDBA

Niže cijene goriva, mali distributeri nezadovoljni
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra goriva eurosuper 95 od utorka se prodaje po 12 kuna, što je tri lipe manje nego proteklih tjedan dana, cijena osnovnog eurodizela pala je za 9 lipa, na 12,80 kuna, a uglavnom su pojeftinila, ponegdje i znatnije, i premium goriva.

Podsjećamo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina od utorka od 12 kuna po litri, dizela od 12,80 kuna, a litra plavoga dizela stoji 9,16 kuna po litri. Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno. Uredbom o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprječavanja njihovih negativnih utjecaja utvrđuje snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana, i to za 800 kuna kuna na 1000 litara bezolovnog motornog benzina i za 400 kuna na 1000 litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva, istaknuto je novom uredbom. Premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada, bude li trebalo, svaki ponedjeljak reagirati i donositi odluke vezane uz cijene goriva. "Nastavljamo raditi u korist građana i gospodarstva, mi ćemo tu biti i agilni i adaptabilni, ako treba baš svaki ponedjeljak ćemo donositi na telefonskoj sjednici Vlade nove mjere", rekao je premijer.

Vezano uz posljednju odluku Vlade o maloprodajnom cijenama goriva, mali distributeri goriva u utorak su ponovno upozorili da proizvoljna promjena modela obračuna cijena naftnih derivata, tjedni i dvotjedni prosjek, a da Vlada o tome ne obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva.

Udruga malih distributera goriva u svom priopćenju ističe da su opet ogorčeni na odluku Vlade o cijenama goriva te ponavljaju kako je distributerima nužno omogućiti da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima na vrijeme, jer promjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

"Također, i ovotjedna uredba za male distributere znači daljnje gomilanje gubitaka, jer se premija energetskog subjekta od 0,65 kuna i dalje pogrešno naziva maržom distributera. Naime, marža je znatno manja, što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja, zbog čega poduzimaju odgovarajuće pravne korake", navodi se u priopćenju Udruge.

Ponovno apeliraju na Vladu RH da odgovori na njihove apele i molbe te da ih se uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva kako bi svoje poslovanje pravovremeno prilagodili uvjetima na tržištu. H
Najviše maloprodajne cijene za naftne derivate s multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se slobodno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike