Novosti
ZAŠTO JE OTIŠAO MARIĆ?

Ostavka ministra kojega je javnost voljela
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Premijer: Zdravko Marić dao je veliki doprinos Vladi i nizu reformi

Vezani članci

KOALICIJSKI PARTNERI HDZ-A O OSTAVCI:

Marić je jedan od najuspješnijih ministara, uz tek poneki promašaj

Nakon šest i pol godina Zdravko Marić, jedan od najdugovječnijih ministara, podnio je ostavku i odlazi iz Vlade. Za novog ministra financija premijer Andrej Plenković predložit će Marka Primorca, profesora sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Ostavka koja je iznenadila hrvatsku političku scenu u srijedu je bila tema sastanka užeg kabineta Vlade, a potom i vladajuće koalicije.



Premijer je na konferenciji za novinare najavio da će Marić u četvrtak osobno objasniti razloge svoga odlaska. Ustvrdio je kako je s Marićem u vrlo dobrim odnosima te da su dugo razgovarali o njegovu odlasku iz Vlade. "Vodim se samo jednim načelom - svatko tko misli biti član Vlade mora to htjeti raditi 300 posto. On je radio sjajno šest i pol godina i očito je došlo vrijeme u kojem je on zbog svojih razloga odlučio raditi nešto drugo. Ja to poštujem", rekao je Plenković i naglasio da cijeni Marićev doprinos. Sve što je u budućnosti bitno za našu ekonomsku i fiskalnu politiku radit ćemo s Markom Primorcem, Davorom Filipovićem, Marinom Piletićem i drugim članovima Vlade, dodao je.

U izolaciji


Premijer je ocijenio kako je Marić dao veliki doprinos Vladi i nizu reformi koje su provodili, a sada zaokružuju golem projekt hrvatskog članstva u europodručju. "Rekao sam da razumijem, on će u svojim izjavama objasniti sve razloge radi čega to čini. Ja mu u ime cijele Vlade i osobno zahvaljujem na poslu kao ministru financija i potpredsjedniku Vlade", kazao je Plenković.

Poručio je kako su njih dvojica odlično surađivali i zajednički održali stabilnost Hrvatske, dodavši pritom da on čvrsto drži političku stabilnost, a Marić je dao doprinos gospodarskom razvoju i financijskoj stabilnosti. Govoreći o budućem ministru Marku Primorcu, koji je trenutačno u izolaciji zbog COVID-a, rekao je kako već mlade ministre mijenjaju još mlađima, a Primorac je specijalist za ono što ministri financija trebaju biti - javne financije, poreznu politiku i fiskalnu decentralizaciju.

Kamo Marić odlazi Plenković nije htio govoriti, rekavši kako je to pitanje za Marića, a na Predsjedništvu HDZ-a, sjednici užeg kabineta Vlade i sastanku koalicije Marić je rekao da još nema jasnu sliku što će i gdje raditi u budućnosti. "Kad bude spreman nešto više o tome reći, to će vam on reći", dodao je premijer. Plenković je istaknuo da u Vladi "nitko ne može raditi sto godina", odnosno da je svatko "baždaren na određeno vrijeme". "Imamo nove ministre, mlade zamjenjujemo još mlađima, jednako kvalitetnima i pametnima. I vi ćete se naviknuti na njih, kao i javnost, i funkcionirat ćemo i dalje", rekao je novinarima. S obzirom na vrlo dobru reputaciju koju Marić uživa u stručnoj i široj javnosti, novinari su pitali koliko će budućem ministru trebati "da se uhoda", na što je Plenković odgovorio kako država mora funkcionirati, a Primorac će svojim radom steći jednaku reputaciju.

"Vidjet ćete da je Primorac sjajan, pametan, elokventan, razumije temu, brzo će se prilagoditi, poznaje ljude u Ministarstvu financija. Kao što je Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će to učiniti i Marko Primorac", poručio je. Na pitanje je li osobno pogođen time što Marić odlazi, odnosno je li to doživio kao nelojalnost, Plenković je odgovorio: "Ne. Mi smo toliko toga prošli, sad baš o nekakvoj pogođenosti, te kategorije su davno prošle" te istaknuo da su ostvarili zajedničke ciljeve – ulazak u europodručje, dizanje kreditnog rejtinga, Hrvatsku bez makroekonomskih neravnoteža...

Primorac je, kao i Marić, nestranački čovjek u Vladi, a Plenković je naglasio da je dobio jednoglasnu potporu stranačkih tijela HDZ-a. Upitan zar u HDZ-u nije bilo ljudi koji bi mogli na tu funkciju rekao je da ima, ali je htio "nekoga tko će biti pravi čovjek u pravom trenutku". Ima i drugih ljudi, a ovaj čovjek je spreman angažirati se maksimalno, dodao je poručivši kako će Primorac biti jednako dobar kao i Marić, jer to mu je "uvjet da bude ministar".

Zdravko Marić u Vladu je došao iz Agrokora, politički je preživio nekoliko škakljivih situacija i afera, autor je i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija pri čemu se zauzimao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu.

Pristupačan i ugodan


Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000., a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom "Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije". Godine 2007. završio je Executive Education Program "Public Financial Management", Harvard University, J.F. Kennedy School of Government. Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća". Radio je kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik - predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i na International Graduate Business School u Zagrebu.

Godine 2006. počeo je raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Od 2012. do 2016. godine radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. S tog mjesta došao je na poziciju nestranačkog ministra financija u Plenkovićevoj vladi. Nakon pada Agrokora, oporba je 2017. godine tražila njegov odlazak te je pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja. Za njegov odlazak bila je ministarska trojka iz Mosta, koji je tada bio u Vladi, zbog čega su razriješeni. Izglasavanje nepovjerenja nije prošlo ni u Saboru. Jedna od afera bila je i ona kada su mediji tvrdili da mu je poduzetnik Josip Stojanović Jolly dao ulaznicu za utakmicu na svjetskom nogometnom prvenstvu, no on je to demantirao. Marića se u ljeto 2021. prozivalo zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića, vlasnika nekoliko tvrtki, a posljednji afera odnosila se na slučaj kada mu je jedan hotel dao luksuzan smještaj, iako nije platio tu razinu usluge.

Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je, do pojave pandemije koronavirusa i problema koje je izazvala i u javnim financijama, smanjivala javni dug mjeren udjelom u BDP-u, smanjivala proračunski deficit i održavala niske stope inflacije, što je bilo bitno za dostizanje mastriških kriterija za ulazak u eurozonu. Pristupačan i ugodan za suradnju, na novinarska pitanja je Marić odgovarao opširno, često se šaleći na svoj račun zbog svoga takvog stila.

Dijana Pavlović
PRIMORAC IMA VIŠE PRIHODA, ŠTEDNJU I KREDIT
Prema imovinskoj kartici, kandidat za novog ministra financija Marko Primorac kao profesor na fakultetu mjesečno zarađuje 16.941 kunu, no ima još nekoliko izvora prihoda, značajnu štednju, vlasnik je stana u Zagrebu, oranice u Odri, automobila, dionica te ima kredit od 50.000 eura. Ti podaci navedeni su u imovinskoj kartici njegove supruge Iskre Primorac (HDZ) koja je od 2017. ravnateljica Središnjeg registra osiguranika. Imovinska kartica supruge zadnji je put ažurirana 18. veljače 2022., a budući ministar imat će obvezu podnijeti svoju imovinsku karticu. Supružnici imaju brojne dionice u raznim firmama, uključujući HT i Končar, dok je Primorac vlasnik obrta za poslovne usluge Economica te tvrtke Economica Consulting. Marko Primorac je bio i česti suradnik Glasa Slavonije u čijem je subotnjem prilogu Magazin objavljivao članke o aktualnim gospodarskim temama.

Dvije situacije

SDP-ov šef Peđa Grbin izjavio je kako su se poklopile dvije situacije koje pokazuju koliko je Vlada nefunkcionalna. Uz ostavku Marića Hrvatska je izgubila arbitražni postupak pokrenut 2013., vezano uz plinski biznis i onaj “fantastični” koruptivni dogovor Ive Sanadera zabilježen u jednom zagrebačkom restoranu, istaknuo je. “Nema dvojbe da je Marić bio profesionalac u svom poslu, no, uz njega su bile vezane neke afere, od Agrokora, ljetovanja pa nadalje, a meni kao ljevičaru bitno je da je bio profesionalan u vođenju neoliberalne politike, koja je porezno honorirala najbogatije, često nauštrb siromašnih”, ocijenio je. Da je ostao ministar, vjerujem da bi mu jako teško bilo naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna za gubitak arbitražnog spora, rekao je Peđa Grbin.

”Diže ručnu”

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Zdravka Marića kao “jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka”, ocijenivši da “diže ručnu” u svjetlu gospodarskog cunamija koji nas čeka. “Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro, vrlo neozbiljno osmišljen i proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana na rubu siromaštva. Iznenađen sam jer je, po njegovim riječima, uvođenje eura trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio otići”, kazao je novinarima u srijedu Domagoj Hajduković. Smatra da će budući ministar financija Marko Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da “Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro”.

POSLODAVCI BILI ZADOVOLJNI SURADNJOM

HUP zahvaljuje Mariću na otvorenom dijalogu

Hrvatska udruga poslodavaca zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih uz hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom. "Ministar Marić bio je jedan od najvažnijih sugovornika HUP-a iz redova Vlade, a moram naglasiti kako je prema HUP-u uvijek bio izrazito profesionalan i pokazivao razumijevanje za naše prijedloge, osobito u posljednjem razdoblju, kada smo s njime blisko surađivali na prijedlogu porezne reforme i fiskalnog rasterećenja rada", ističe Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Predsjednik HUP-a Mihael Furjan kaže da HUP nastavlja dijalog s Vladom RH oko niza važnih pitanja vezanih uz stanje na hrvatskom tržištu rada. "S ministrom Marićem uvijek smo imali priliku otvoreno razgovarati, čak i, što smo iznimno cijenili, u situacijama kada se nismo slagali oko svih pitanja. Poduzetnici očekuju uspješnu suradnju i s novim ministrom, s kojim će biti važno otvoriti pitanja vezana uz konkurentnost hrvatskog tržišta rada", poručuje Furjan. Ministar Marić trebao je biti i jedan od panelista Dana poduzetnika u četvrtak, godišnjeg susreta Hrvatske udruge poslodavaca, no on je sada odgođen za jesen, a glavne teme bit će prijedlog porezne reforme i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu, navodi se u priopćenju HUP-a.

TROSKOT (MOST)

Napuštanje broda izbušenog aferama

Odlazak Zdravka Marića iznenadio je i saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota s “obzirom na popularnost koju je uživao u posljednje vrijeme, a pogotovo zato što se nalazimo u jeku krize, visoke inflacije, rasta cijena, možda čak i usporavanja gospodarskih aktivnosti nakon ljetne sezone”. “To nam je pokazatelj da se polako napušta brod gospodina Plenkovića, koji je izbušen korupcijskim aferama”, dodao je Troskot. Upozorivši na vrlo tešku ekonomsku situaciju koja nas čeka na jesen, ocijenio je kako se Marić možda ne želi naći u tome. “Činjenica je da inflacije i dalje raste, što je i njegova suodgovornost”, rekao je. Za novog ministar smatra da vjerojatno neće mijenjati službenu politiku, a nada se da će se snaći u ozbiljnoj situaciji u kojoj je Hrvatska. H

BARTULICA (DP)

Težak zadatak za novog ministra

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) ističe da je uvijek loš znak kada ključni ministri odlaze iz Vlade, a on ne zna točno koji su razlozi tome. “Želim mu sve najbolje, no ovo Plenkoviću stvara problem i ne ulijeva povjerenje”, kazao je Bartulica o Zdravku Mariću. “Odlazi na pola mandata, kada su gospodarski pokazatelji još relativno dobri, no mislim da dolazi puno teže vrijeme, pa je možda htio izbjeći to stanje i odgovornost koju to nosi”, kaže Bartulica. Smatra da je Marić imao puno propusta u radu istaknuvši da ga je upozoravao na promjene uvjeta na tržištima, zbog čega će Hrvatskoj biti puno skuplje zaduživanje, ali Marić ga nije poslušao. Bartulica drži da Hrvatsku čeka jako teško vrijeme, recesija je na vidiku, pa će novi ministar imati težak zadatak. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike