Novosti
KOALICIJSKI PARTNERI HDZ-A O OSTAVCI:

Marić je jedan od najuspješnijih ministara, uz tek poneki promašaj
Objavljeno 6. srpnja, 2022.

Vezani članci

ZAŠTO JE OTIŠAO MARIĆ?

Ostavka ministra kojega je javnost voljela

HDZ-ovi koalicijski partneri poručili su u srijedu da je ministar financija na odlasku Zdravko Marić bio jedan od najuspješnijih ministara u Vladi koji je uveo Hrvatsku u eurozonu i iza kojeg stoje rezultati i tek poneki promašaj.



Uoči sastanka parlamentarne većine predsjednik Reformista Radimir Čačić kazao je da je ministar Marić odlično radio svoj posao iza kojeg stoje rezultati. ‘‘Rezultati su ulazak u eurozonu, podizanje kreditnog rejtinga zemlje i stabilizacija duga, što je vrlo važno. Međutim, imao je i velikih promašaja, a to su milijarde utrošene na garancije za brodogradilišta. Očito se nije mogao tome oduprijeti‘‘, rekao je Čačić. Za najavljenog novog ministra financija Marka Primorca rekao je da mu nedostaje iskustva u privatnom sektoru, što bi mogao biti problem. ‘‘Novi ministar razumije javne financije, ali nema iskustva u realnom sektoru. Jedno je čitati o nogometu, a drugo je igrati nogomet‘‘, kazao je.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže da se Marićeva ostavka mogla naslutiti iz njegovih izjava u posljednjih nekoliko tjedana te da se iza njegova odlaska ništa ne skriva. ‘‘Ako je osjetio da se potrošio, da nema više izazova, da je ispunio sve ambicije, onda je to odgovoran potez. Marić je stabilno držao sustav financija, prebrodio sve dosadašnje krize, a za nekoliko mjeseci ulazimo u eurozonu‘‘, rekao je. Hreabak je pohvalio Marićeve porezne reforme, zbog kojih ga je ocijenio kao najuspješnijeg hrvatskog ministra financija. ‘‘Ali političari nisu roboti, imaju svojih emocija i planova. Radio je vrlo zahtjevan posao više od šest godina, za četiri-pet puta manju plaću koliku je mogao ostvariti‘‘, poručio je. Hrebak smatra da Marićev nasljednik ima dovoljno vremena da se upozna sa sustavom i da se pripremi za gospodarske izazove koji se očekuju najesen.

Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija i predsjednik HNS-a, za naš je list u srijedu rekao kako svatko tko se bavi tim poslom te radi odgovorno i savjesno, ima i svoje osobne razloge za određene odluke. “Sigurno ne prođe ni tjedan dana da se ne upitate: ‘Što će meni sve to?’, s obzirom na stres i odgovornost, kao i obitelj. Činjenica je da su napravljeni oni glavni projekti koje si je zadao i na njima radio sam ministar Marić, a i mi, njegovi suradnici, zajedno s njim. Odlučio je otići s jednim ispunjenjem svih velikih ciljeva. Rezultat je njegova rada, kao prvoga među jednakima, kako je to sam postavio i volio reći, i rezultat rada svih ljudi u ministarstvu. A na građanima je da o tome prosude, najvažnije je što oni misle”, rekao je Čuraj. H/I.Bošnjak
ČURAJ: MINISTARSTVO ODLIČNO USTROJENO
Državni tajnik Stjepan Čuraj kaže kako odlazak Zdravka Marića ne mora biti veliki problem za Vladu u budućnosti, jer je Ministarstvo financija odlično ustrojeno, ekipa vrlo dobro funkcinira. “Program Vlade je ono što je osnovna nit vodilja, a naravno da svaki ministar ima svoje vizije, i to je legitimno. Očekujem da nam i sljedeći ministar predstavi svoje ciljeve, u skladu s politikom Vlade i same koalicije, te da sve ono što je bilo dobro nastavimo dalje. Izazovna vremena jesu pred nama, ali gledano nekoliko godina unatrag, sve su zapravo bile takve”, rekao nam je Čuraj.

Dario Hrebak

predsjednik HSLS-a

Ako je osjetio da se potrošio, da nema više izazova, da je ispunio sve ambicije, onda je to odgovoran potez. Marić je stabilno držao sustav financija, prebrodio sve dosadašnje krize, a za nekoliko mjeseci ulazimo u eurozonu.

Možda ste propustili...