Osijek
OSIJEK IMA NAJLJEPŠI GRADSKI PARK

Sakuntalin park Osječani
vole na poseban način
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Borba je bila neizvjesna do kraja, a pobjedu je s 5154 “lajka” odnijela Sakuntala. Vinkovački park ima ih 5142

Osječki Sakuntalin park najljepši je prema izboru građana Hrvatske koji su sve do jučer glasali za titulu najljepšeg parka, na natječaju čija je svrha promoviranje truda i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života građana. Natjecalo se 27 parkova iz 18 gradova i dvije općine, a Sakuntalu su izabrali građani.



Bilo je neizvjesno do posljednje sekunde. Od ukupno 32.000 "lajkova" Sakuntala ih je osvojila najviše - 5154, a vinkovački park na Trgu bana Šokčevića osvojio ih je samo 12 manje - 5142. "Postali smo Eco-city, imali smo najljepši Advent minule zime, a sada imamo i najljepši park u Hrvatskoj. Zahvaljujem svim vrijednim djelatnicima Unikoma koji održavaju ovaj i sve druge parkove. Specifični smo po tome što ih imamo više nego trgova. S pravom nas se zove zelenim gradom. Osijek nikada nije bio ljepši, nikada čistiji, a to vide i svi koji dolaze u naš grad", kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Vrtlari Unikoma vrijedno rade u svim dijelovima grada, rezultati su vidljivi na svakom koraku, brinu se o svakoj travčici, pa ne iznenađuje što je nominacija za najljepši park u Hrvatskoj došla Sakuntalinu parku, obnovljenom 2018. Sakuntalin park prostire se na 3744 kvadratna metra i ima 7000 sadnica, uljepšan je plavim begonijama ageratum, a u cvijetnim prugama su posebne vodenike, koje vole osunčanost, među trajnicama su zečje uši, koje se isprepleću s cvjetnicama i ukrasnim grmljem. O dostatnosti vode za biljke brine se sustav automatskog navodnjavanja, a, usput budi rečeno, riječ je o noćnom zalijevanju biljaka.

Park s kojim smo se "utrkivali" s ostalima nominiranima za najljepši hrvatski park projektirao je Viktor Aksman, od nastanka mijenjao je više puta izvorni izgled, posljednji je put obnovljen prije četiri godine, kada su zamijenjene električne i vodovodne instalacije, 15 parkirnih mjesta je rekonstruirano, postavljen parkovni paviljon i 18 stupova nove javne rasvjete, obnovljene su sfinge čuvarice, Sakuntala - djevojka koja je živjela prema filozofiji života u skladu s prirodom…

Zadovoljni mogu biti i Ernestinovčani, koji su, prema ocjeni stručnog žirija, osvojili prvo mjestu u natjecanju općina. Pobijedio je njihov prepoznatljivi - Park skulptura.

Darko Pejić
UNIKOM ODRŽAVA TRI MILIJUNA KVADRATA
Lijepo je što je zeleni Osijek građanima uglavnom draži od “zelene karte” i Amerike, pa valja napomenuti kako Zelenilo Unikoma vodi brigu o 20 parkova, ukupne površine od 303.219 kvadratnih metara, tako da je Sakuntala samo djelić gradskih površina kojima se, kaže Tatjana Elez iz Unikoma, pridaje velika pozornost. Samo u središtu Osijeka su 94.854 kvadrata zelenih površina koje se vode kao parkovne, a ukupno se u Osijeku i predgrađu održava i kosi gotovo tri milijuna kvadrata, odnosno 294 hektara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike