Osijek
AUTOSJEDALICE

Većina ih ne koristi pravilno
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Kako bi mala djeca bila sigurnija tijekom vožnje u automobilima, Udruga Roditelji u akciji (Roda) u nedjelju je kod Doma zdravlja Osječko-baranjske županije organizirala besplatan pregled dječjih autosjedalica. Pravilno korištenje autosjedalica važno je u svakodnevnoj vožnji, a kako je došla sezona godišnjih odmora i putovanja, u spomenutoj su udruzi procijenili kako bi bilo dobro pojasniti onima koji nisu sigurni u to kako se postavlja sjedalica - ali i onima koji misle da znaju - gdje ih postaviti, što gdje povezati i kako osigurati da dijete u njoj pravilno sjedi.

Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice u Udruzi Roda, otkriva kako se osječki roditelji/vozači, nažalost, baš i nisu odazvali u velikom broju, no svi koji su zakazati termin, pojavili su se u Parku kralja Petra Krešimira IV.

- Pregled autosjedalica ponajprije služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Ako se pravilno koriste, autosjedalice, prema statističkim podatcima, smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede i za više od 90 posto! Međutim, zamijećeno je da se kod nas postotak pravilnog korištenja autosjedalica kreće od 10 do 20 posto. To su postotci koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati - pojasnila je Klasan, koja je sa suradnicom okupljenim roditeljima pokazala pravilan način postavljanja autosjedalice.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i svim ostalim vozačima, zaključuje, uvijek će rado dati sve savjete i informacije, odnosno odgovoriti na pitanja. Nisu obeshrabreni slabijim odazivom, te na ovakve akcije još jednom pozivaju sve roditelje, kao i buduće majke, odnosno trudnice sa svojim partnerima kako bi i oni bili pravovremeno savjetovani te povećali sigurnost svoga djeteta. D.P.
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

Najčitanije iz rubrike