Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

Specijaliteti ukrajinske kuhinje
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
Chef Komes je izborom i izvedbom jela razgalio srca ukrajinskih obitelji

Banoš je jelo spravljeno od kukuruzne krupice sa sirom i vrhnjem, perepička je kobasica u tijestu, deruny su slane palačinke, kotleta po kievski je jelo od piletine, vareniky je tjestenina... Boršč i drugi ukrajinski specijaliteti u četvrtak navečer bili su na meniju American Bara Dollar pripremljenih za ukrajinske izbjeglice koje su svoj privremeni smještaj nakon ruske agresije na njihovu domovinu našle u gradu Osijeku.
Gala večer je u povodu Svjetskog dana izbjeglica organizirao Grad Osijek u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i Dkolektiv, a u okviru projekta KolOsijek sufinanciranog sredstvima EU-a. Tradicionalne ukrajinske specijalitete priredio je kuhar chef American Bara Nenad Komes napominjući kako je riječ o manje mesnim jelima s više povrća.

- Ukrajinska se tradicionalna kuhinja dosta razlikuje od naše jer se u njoj više koristi povrće, palenta, kiselo vrhnje, gljive, krumpir, kiseli krastavci... Čak i u jelima kao što je boršč, u koji ide junetina, opet su omjeri povrća puno veći od mesa – pojasnio je Komes, koji je za izvedbu, izbor i kvalitetu dobio golemo priznanje i pohvale ukrajinskih obitelji.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Romano Kristić kazao je da, s obzirom na važnost i aktualnost migracija, raseljenih osoba i njihove uspješne integracije, ali i primjera dobre prakse Grada i OBŽ na prihvatu, zbrinjavanju zapošljavanju i uključivanju u društveni život i integraciju raseljenih osoba iz Ukrajine, ova tema događanja bila je logičan izbor. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je kako gastronomija spaja puno ljudi, ali da je ovo bio jedan od načina da gostima iz Ukrajine pokažu da se osjećaju kao kod svoje kuće. "Lani smo kroz isti projekt imali Dane nepalske kuhinje, gdje smo okupljenim radnicima koji rade na području grada kroz tradicionalnu hranu približili osjećaj doma", rekao je Vulin.

Na području grada u organiziranom smještaju trenutačno borave 434 osobe prognane iz Ukrajine i još 79 ih je smješteno kod obitelji ili prijatelja.

Ovo je bila prilika da se predstavnici Grada, ali i izbjegle osobe susretnu u ležernijem okruženju s članovima osječkih udruženja civilnog društva i volonterima koji s njima svakodnevno komuniciraju. Tu su bili i predstavnici Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, stožeri civilne zaštite OBŽ i Grada Osijeka, Centra 112 i drugih nevladinih udruga.

Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, prvi je put obilježen 2001. godine i od tada se obilježava s ciljem podizanja svijesti o teškoćama s kojima se susreću osobe diljem svijeta koje su prisiljene napustiti svoje domove zbog rata i straha od progona. Prema podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, u svijetu je trenutačno 65,6 milijuna prisilno raseljenih osoba, od čega je 30 posto djece. Prema istom izvoru procijenjeno je da se u razdoblju od 2018. do 2021. godine više od 1,5 milijuna djece rodilo u izbjeglištvu.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike