Regija
VIDRA AKTIVNO SUDJELUJE U RAZVOJU

Ostvareni iznimni rezultati u sustavu fondova EU-a
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja je osnovana 2008., tri godine poslije proglašena je najboljom razvojnom agencijom u Republici Hrvatskoj (RH). Od 2018. godine su regionalni koordinatori, produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Od tada obavljaju isključivo poslove javne ovlasti te poslove od općeg gospodarskog interesa.

- VIDRA aktivno sudjeluje u regionalnom razvoju Virovitičko-podravske županije povećavajući konkurentnost gospodarstva na području VPŽ-a. VIDRA je danas središnje mjesto u Virovitičko-podravskoj županiji gdje se možete informirati o nepovratnim sredstvima Europske unije kao i o nacionalnim sredstvima financiranja – naglasila je ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Tijekom 2021. godine VIDRA je u provedbi imala 36 projekata ukupne vrijednosti 258.217.592,75 kuna. Najznačajniji su - Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, vrijedan više od 56 milijuna kuna, Uređenje Turističko-rekreacijskom centra "Jezero-Hercegovac-Ružica grad" - 81 milijun kuna, "Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje - 10.000.000,00 kuna, projekt Doma Borova "Moja kućica, moja slobodica", kao i projekt izgradnje skele kod naselja Križnica, vrijedan gotovo šest milijuna kuna.

Od navedenog, za 38,89 posto projekata je nositelj Virovitičko-podravska županija. Za četvrtinu su nositelji općine i gradovi, 16,67 posto je njih predškolskih ili školskih institucija... Gledajući vrijednosti, za najveći dio tih projekata nositelji su jedinice lokalne samouprave, odnosno 48 posto ili 124.424.543,03 kune. Na Virovitičko-podravsku županiju kao nositelja, otpada 35 posto ili 89.303.912,58 kuna...

- Sve ove godine VIDRA je na raspolaganju svim našim institucijama, poduzetnicima, poljoprivrednicima, iza nje su stotine projekata, ispred njih su nove ideje. Virovitičko-podravska županija godinama je kontinuirano u prvih pet HR županija po povučenim europskim sredstvima po stanovniku jer u sustavu EU fondova ostvarujemo iznimne rezultate. Zahvaljujući europskim sredstvima, pozitivno smo mijenjali, a mijenjamo i nadalje uvjete u kojima živimo, a u tome je nemjerljiva uloga VIDRA-e – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Samo u prošloj godini VIDRA je prijavila 42 projektna prijedloga ukupne vrijednosti više od 55 milijuna kuna. Izdvajaju se projekti iz sustava "Zaželi" vrijedni više od sedam milijuna kuna za dva grada, tri općine te jednu udrugu koja djeluje na području VPŽ-a. Za jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara prijavljen je projekt STEM For You Too – STEM4U2 vrijedan više od 7,3 milijuna kuna. Za osiguranje pomoćnika u nastavi "In-in – integracija i inkluzija" prijavljen je projekt u kojem su partneri iz 19 škola, a vrijedan je 2.265.000 kuna. Za poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima Voćin, Špišić Bukovica i Suhopolje prijavljeni su projekti vrijedni više od milijun kuna...

Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike