Crna kronika
NEOBIČNA KRAĐA KOD MARIBORA

Slovenac u šoku, lopovi poharali mladi vinograd
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Slovenski vinogradar traži lopove, ukrali mu četiri tisuće cjepova
Neobične krađe na poljoprivrednim površinama nisu rijetkost u Hrvatskoj i susjednim državama. No krađa koja se zbila u Sloveniji ipak se izdvaja. Lopovi su doslovno poharali dio vinograda u blizini Maribora, a plijen je impozantan. Naime, četiri tisuće cjepova mlade loze nestalo je iz vinograda smještenog na osami uz tzv. vinsku cestu, samo tri kilometra od centra Maribora, no pozvana policija nije otkrila tragove lopova. Vlasnik se, u očaju, obratio medijima za pomoć i pozvao ih da se uključe u istragu.

- Za sadnju toliko cjepova potrebno je deset ljudi koji će raditi četiri dana. Zato se obraćam javnosti za pomoć. Ako netko slučajno vidi da mu neki susjed u vinogradu sadi veću količinu cjepova vinove loze, neka mi se javi na telefonski broj... - kazao je za list "Slovenske novice" vinogradar Matjaž Mak. Vinogradar sumnja da je krađa izvedena u sumrak ili u četvrtak rano ujutro, a policija koju je odmah nakon otkrića obavijestio rekla je da zbog prirode terena nije mogla naći jasne tragove počinitelja. "Ovaj vinograd imam u zakupu već deset godina i ovakvo što mi se još nije dogodilo, no vlasnik parcele sada mi je rekao da su i njemu ukrali dvije tisuće posađene loze, ali još prije 32 godine", kazao je nesretni vinogradar.

U Hrvatskoj je zabilježeno nekoliko sličnih krađa, no ne u vinogradu. Uglavno se tu radi o krađi ljetine, najčešće je riječ o kukuruzu. Samo na đakovačkom području posljednjih je godina zabilježeno nekoliko krađa kukuruza s više hektara površine. Lopov je bio strpljiv, i čekao da kukuruz dozri - i tek onda krenuo u krađu.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike