Regija
PROMIJENJENO NEKOLIKO VLASNIKA

U livadi u centru grada sada vide velik potencijal!?
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Trgovački centar Mercator vlasnikom hektar velike površine u središtu grada postao - ni kriv ni dužan
BELI MANASTIR



U strogom centru Belog Manastira i nadalje je - prazan prostor. Travnata površina koja se prostire na 9173 četvorna metra podijeljena je na čak 11 čestica, od kojih je većina između 400-tinjak i 700-tinjak četvornih metara.



Njih devet kategorizirano je kao oranice, jedna se vodi kao kuća i dvor (900-tinjak ‘‘kvadrata‘‘), a najveća među njima (3518 četvornih metara) Park je grada Vukovara. Livada u središtu grada, kako je nazivaju Belomanastirci, ne služi ničemu. Bolje rečeno, gotovo ničemu. Na njoj je po nekoliko tjedana, najčešće u studenom (kada je Dan grada), stacioniran lunapark, a odnedavno je livada, jednom godišnje, poprište najveće hrvatske fišijade na kojoj se okuplja veliki broj majstora kuhanja.



U gradu, bar zasad, nemaju nikakve planove s livadom zbog jednostavnog razloga - ona nije u gradskom vlasništvu. Do prije pet-šest godina rijetki su znali tko je vlasnik gotovo hektar velike površine, a brojni to ni sada ne znaju.



Vratimo se u bližu povijest. Nekoliko godina prije Domovinskog rata tamo je bilo nekoliko dvodomki u kojima su živjeli radnici Belja. Odlučeno je dvodomke srušiti i na njihovu mjestu izgraditi - beljski hotel. Bio je i imenovan direktor hotela u izgradnji, a maketa ‘‘nesuđenog‘‘ zdanja mjesecima je bila postavljena u tadašnjoj robnoj kući. No Domovinski je rat (ili nešto drugo) pokvario planove investitora, a povratnike u Beli Manastir dočekao je improvizirani drveni pravoslavni zvonik koji je ‘‘nestao‘‘ jedne olujne večeri.



U vrijeme kada je na čelu grada bio Ivica Buconjić, Belje je, nakon natječaja, livadu prodalo jednom mjesnom poduzetniku, koji je ponudio više novca od grada. Od tada do danas mijenjalo se nekoliko vlasnika. Aktualna je bila priča kako će tamo biti građen trgovački centar. Zbog potrebe njegove izgradnje gradski su čelnici tada tvrdili kako je prodan i dio parka (ispostavilo se da je prodan cijeli), no i ta se zamisao izjalovila. Jedan od vlasnika livade u središtu grada i parka prodao ih je tvrtki koja je bila u vlasništvu slovenskog Mercatora, a poslije je, jednostavno, postala vlasništvo Mercatora-H, tvrtke u portfelju Fortenova grupe.



- Lokacija u Belom Manastiru još se interno provjerava kao potencijal za razvoj unutar Fortenova grupe. Ako se ocijeni da predmetna lokacija neće biti primjerena za razvoj, ići će se u proces dezinvestiranja zemljišta - odgovorili su iz Mercatora na naš upit imaju li kakve planove s belomanastirskom livadom.

Ivica Getto
RAZVOJ
FORTENOVA

NE OTKRIVA

JOŠ PLANOVE

Zbog cijene su potražili novu česticu
Za razliku od ranije, posljednjih godina površina nije zakorovljena i pretrpana parkiranim automobilima. U gradu ističu dobre odnosa s predstavnicima Mercatora, koji dopuštaju korištenje livade za potrebe grada. Neslužbeno saznajemo kako je za livadu bilo zainteresiranih, ali su zbog cijene potražili novu česticu. Sigurno je da bi i u gradskoj upravi intenzivirali razmišljanje o njezinoj budućoj namjeni kada bi, eventualno, bila u gradskom vlasništvu. Što su u Mercatoru mislili ‘‘interno provjeriti kao potencijal za razvoj grupe‘‘, nije nam poznato, ali teško je za povjerovati da će im površina trebati za, primjerice, trgovački centar, to više što bi jedan drugi u Beli Manastir ubrzo mogao doći, ali na neku sasvim drugu lokaciju...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike