Zdravlje
BILJNI BURGERI

Manje kalorija, bogati dijetalnim vlaknima
Objavljeno 13. lipnja, 2022.
Posjetitelji 11. VegeSajma, koji se održava 14.lipnja u Zagrebu, moći će isprobati razne burgere i druga ukusna veganska jela od čak šest različitih restorana, a i posjetiti više od 20 izlagača koji će nuditi degustacije i promocije. Za nastanak biljnog burgera troši se 99 posto manje vode, zauzima se 93 posto manje Zemljine površine, emitira se 90 posto manje štetnih plinova i troši čak 46 posto manje energije za proizvodnju u odnosu prema burgeru od kravljeg mesa.

Biljni burgeri imaju vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeni su od kvalitetnih biljnih proteina, najčešće graška. Neki čak i “krvare” dok se peku zahvaljujući soku od cikle, a i mirisom mogu zavarati gotovo svakog. Dostupni su u zamrznutoj varijanti u gotovo svim većim trgovinama, a proizvode ih i hrvatski proizvođači. U gotovoj varijanti nudi ih sve više restorana i lanaca brze hrane. Pojavili su se i u varijanti “pilećeg” mesa. Osim što su “ekološki osviješteni”, veganski burgeri stječu sve veću popularnost i zbog zdravstvenih prednosti. Naime, nova studija objavljena u časopisu “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” uspoređivala je nutritivni sastav biljnog mesa s onim u mljevenoj govedini. Istraživači su proučavali hranjive tvari iz 37 vrsta biljnog mesa kako bi procijenili sadržaj kalorija, proteina, masti, vitamina i minerala. Rezultati istraživanja otkrili su da biljno meso ima manje kalorija, bogato je dijetalnim vlaknima kojih nema u životinjskom mesu, ali i folatom, niacinom, željezom, fosforom, manganom i bakrom, dok s druge strane ne sadrže kolesterol i štetne tvari povezane s uzgojem i klanjem životinja, poput antibiotika. Iza biljnih burgera krije se puno više od dobrog okusa. Svaki naš izbor prema biljnim namirnicama predstavlja dobro djelo prema našem planetu i svima na njemu. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike