Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI

Šalica brusnica dnevno za zdrave krvne žile i bolje pamćenje
Objavljeno 6. lipnja, 2022.
Brusnica je niskokalorična, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak. Niskokalorični sok od brusnice i nezaslađene suhe brusnice bi mogle pomoći osobama koje boluju od dijabetesa tip 2. Povoljni utjecaj na zdravlje imaju svi oblici u kojima se konzumiraju brusnice – svježa i suha brusnica, sok od brusnice, čaj od brusnice. S obzirom na složenost i raznolikost spojeva koji se nalaze u bobičastom voću i kako su u interakciji jedni s drugima, tek smo zagrebali po površini kada je riječ o prepoznavanju potencijalne moći brusnice. Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti ‘lošeg‘ kolesterola, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Sveučilišta East Anglia. Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima u dobi od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla utjecati na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije.



"Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 milijuna ljudi u svijetu. Zasad nema poznatog lijeka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli pridonijeti smanjenju rizika od njezina razvoja, poput načina prehrane", rekao je voditelj istraživanja, dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia.

"Ranije studije pokazale su da je veći unos flavonoida u prehrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Stoga smo željeli doznati više o tomu na koji način brusnice mogu pridonijeti smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja", kazao je Vauzour.

Istraživački tim pratio je utjecaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti kolesterola među 60 zdravih sudionika u razdoblju od 12 tjedana. Polovina sudionika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šalici ili 100 g svježih brusnica. Druga polovina dobivala je placebo. Riječ je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i na zdravlje mozga ljudi. Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno utjecala na poboljšano pamćenje sudionika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizualno epizodično pamćenje), na funkcioniranje neuralnih struktura i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

"U sudionika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih tvari, poput kisika i glukoze, do važnih dijelova mozga, važnih za spoznajne procese, osobito za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje razine LDL-a ili ‘lošeg‘ kolesterola, koje pridonosi razvoju ateroskleroze, zadebljanju ili stvrdnjavanju arterija prouzročenog nakupljanjem plaka u unutarnjoj sluznici arterije. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih žila i djelomično pridonijeti poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa", rekao je britanski znanstvenik.

“Rezultati naše studije vrlo su poticajni, posebno uzme li se u obzir činjenica da se ona provodila u relativno kratkome razdoblju od 12 tjedana. Nalazi mogu biti važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija”, dodao je.
Jasminka Knežević
Brusnice
ljekoviti plodovi

Konzumacija brusnica znatno je poboljšala pamćenje sudionika kada se radilo o svakodnevnim događajima

Otporna na hladnoću
Brusnica se uzgaja u područjima s hladnijom klimom, a za rast zahtijeva vlažno, kiselo tlo. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi – Kanada i SAD proizvode čak 98 % ukupne svjetske proizvodnje. Brusnica je veoma otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C). Voli sunčana i suha mjesta. Plodovi se beru kada su svijetlocrvene ili tamnocrvene boje. Ako se uberu rano, mogu ostati gorke.

Oprezno s upotrebom
Unatoč svim ljekovitim svojstvima, s upotrebom proizvoda od brusnice treba biti oprezan. U većoj koncentraciji brusnica ima nepoželjne učinke za osobe s bubrežnim kamencima. Zbog veće koncentracije oksalata može imati i laksativni učinak. Oprezne trebaju biti i osobe vrlo osjetljive na salicilate te osobe koje koriste lijekove za liječenje prostate i urinarne opstrukcije.

Čaj od lista brusnice
Za čaj se najčešće koristi list brusnice, no može se naći i mješavina lista i ploda. Čaj od lista brusnice ima uroantiseptička svojstva, sadrži manju koncentraciju tanina, pa ga mogu koristiti i djeca, ne mlađa od 12 godina. Čaj se priprema tako da se jedna žličica prelije s 2,5 dl kipuće vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike