Regija
STEČAJ PAN - TRGOPROMETA GOTOV

Radnici su namireni 100
posto, drugi će biti 58 %
Objavljeno 2. ožujka, 2022.
Nekretnine, od kojih je 18 na brodskom području, prodane su za 46 milijuna kuna. Traju sudski sporovi za dvije brodske nekretnine
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Stečaj đakovačkog PAN - Trgoprometa d.d. praktično je završen. Otvoren je u ožujku 2017. godine, s tim da je prethodno prihvaćena žalba vlasnika i uprave tog nekadašnjeg trgovačkog poduzeća u sastavu PAN grupacije utemeljene na PAN papirnoj industriji, a koja se odnosila na prvotno otvoreni stečaj Trgoprometa iz 2015.

Zbog prihvaćanja žalbe rješenje o stečaju iz 2015. bilo je ukinuto, da bi se stečaj PAN - Trgoprometa ponovno otvorio 2017.

Samo 11 radnika zatečenih u trenutku otvaranja stečaja, a čak 59 vrijednih nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i njihovim okolnim selima s naglaskom na prodajne prostorne - mogao bi glasiti rezime ovog stečajnog postupka, posljednjeg “zvučnog” stečaja u Đakovštini, s obzirom na to što je u prijašnjoj gospodarskoj nomenklaturi Đakova značio Trgopromet jer je bio svrstan uz sam bok gospodarskih asova grada i okolice.

Stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže kako je stečaj Trgoprometa praktički završen, jer su gotovo sve nekretnine iz stečajne mase prodane.

- U tijeku su sudski sporovi za dvije nekretnine na brodskom području i u odnosu na njih stečajni će upravitelj uime stečajne mase nastaviti voditi parnice za čije će se vođenje izvršiti rezervacija određenog novčanog iznosa - kaže Zec.

Vrijednost unovčenja 59 nekretnina iznosi nešto više od 46 milijuna kuna, prodavane su usmenim javnim dražbama kod javnog bilježnika, a one pod razlučnim pravima elektronskom javnom dražbom koju je provodila Fina. Na slavonskobrodskom području prodano ih je približno 20. Utvrđene tražbine radnika i bivših radnika, vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, namirene su u cijelosti, 100 posto, a iznos im je 2,76 milijuna kuna. Tražbine stečajnih vjerovnika drugog višeg isplatnog reda - dobavljači, osiguravajuća društva, davatelji komunalnih usluga i dr., utvrđene su u iznosu od 71,22 milijuna kuna.

- Dosad je provedeno šest djelomičnih dioba stečajnih vjerovnika drugog višeg isplatnog reda u kojima su njihove tražbine namirene s 53,77 posto, odnosno 38,793.672,04 kune. Završnom diobom vjerovnicima drugog višeg isplaćenog reda trebao bi biti isplaćen iznos od 3.000.000 kuna, a čime će ti vjerovnici biti namireni za dodatnih 4,16 posto, odnosno ukupno s 57,93 posto - kaže Zec, i dodaje kako su tražbine razlučnih vjerovnika namirene u ukupnom iznosu od 8.152.367 kuna.

Na području Đakova najvišu cijenu ostvario je kompleks Te-Ma, Aroma, Levis, Kristal, zgrada - arhiva, dvorište, odnosno bivša upravna zgrada Trgoprometa na đakovačkom korzu s četiri velika poslovna prostora - 4,08 milijuna kuna. Slijedi Elektrotehnika koja je prodana za 3,95 milijuna te Đa-Ma, Rublje, Željezar i kuća Gross - 3,7 milijuna kuna.

Neke od prodanih nekretnina vrlo su brzo “izbrisane s lica zemlje” i na tim se lokacijama već gradi novo - uglavnom stambeno-poslovne zgrade, dio je saniran i adaptiran, a najveći je dio i dalje u dosadašnjem, zapuštenom stanju.

Suzana Župan
U PET GODINA PRODANO JE 59 NEKRETNINA

U Slavonskom Brodu prodan i Mali Pariz
Samo dvije nekretnine (od njih 18) na slavonskobrodskom području dostigle su (više)milijunsku vrijednost - nekretnina slikovita naziva Mali Pariz u Slavonskom Brodu - 2,62 milijuna, i također brodska Vatrenka E - 31 - 1,09 milijuna kuna. Na brodskom području je i nekretnina Šumeće, u istoimenoj katastarskoj općini, a koja je prodana za najmanji, gotovo simboličan iznos kada je o nekretninama riječ - za 10.000 kuna. “Predviđeni rok zaključenja stečaja je sredinom 2022. godine”, ističe stečajni upravitelj PAN - Trgoprometa Tihomir Zec.

Možda ste propustili...

POBIJEDILI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU 2. LIGA - MUŠKI

Maksim u 1. ligi kuglanja za gluhe

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike