Regija
NAJVIŠE ZA POTPORU MLADIMA PRI STAMBENOM ZBRINJAVANJU

Za socijalnu skrb 3,3 milijuna kuna
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
DONJI MIHOLJAC



Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti ove je godine predviđeno oko 3,3 milijuna kuna. Najviše, 700.000 kuna, kao i prošle godine, predviđeno je za provedbu potpora za stambeno zbrinjavanje mladih osoba. Mladi mogu dobiti potporu u iznosu od 40 tisuća kuna za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta te gradnju obiteljske kuće, a do 20 tisuća kuna za rekonstrukciju obiteljskih kuća ili stanova. Također, potpore do 7000 kuna mogu se dobiti za plaćanje dijela troškova za priključak na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu. Ovo je treća godina kako Grad Donji Miholjac provodi Program za poticanje rješavanja stambenog problema. Prošle su godine bila 24 korisnika gradskih potpora za stambeno zbrinjavanje, a najviše za rekonstrukciju stambenog objekta.

Kao poticaj demografskim kretanjima za svako novorođeno dijete predviđena je jednokratna pomoć, za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 200.000 kuna. Za prvo dijete naknada je 2000 kuna, a za svako sljedeće dodatnih 500 kuna. Sve nove roditelje čeka i poklon-paket za njihovo dijete u vrijednosti od 600 kuna.

Sufinancirat će se i ostala prava i oblici pomoći među kojima su sufinanciranje nabave školskih udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava u iznosu od 300.000 kuna i sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, za što je osigurano 250.000 učenika. Za novčanu potporu socijalno ugroženim obiteljima i kućanstvima osigurano je 250.000 kuna, a Grad Donji Miholjac izdvaja i za podmirenje pogrebnih troškova, za što je u proračunu planirano 10.000 kuna. Ove su godine povećana izdvajanja za božićnice i uskrsnice umirovljenicima te potpore studentima.

Za sufinaciranje redovite djelatnosti, ali i posebne programe Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac osigurano je 190.000 kuna. S 20.000 kuna, a što se dodjeljuju udrugama preko javnog natječaja, sufinancirat će se programi i projekti organizacija civilnog društva kojima se zadovoljavaju javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti građana. S. Fridl
Za projekte predviđeno 368.100 kuna
Ove godine gradskim sredstvima podržat će se i razni projekti. Za realizaciju programa zapošljavanja žena “Zaželi” predviđeno je 100.000 kuna, a s 236.390 kuna pomoći projekt “Put do zdravlja”. Za projekt IMIS – Integracija “NEET” kojim se omogućuje pristup neaktivnim mladim osobama te njihovo osnaživanje za aktivno sudjelovanje na tržištu rada provedbom obrazovanja i mentorstva, u proračunu je planirano 13.710 kuna. Sufinancirat će se i projekt “Bolja udruga, jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva” s 18.000 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike