Osijek
MOLITVENA OSMINA U SVJETLU BOGOJAVLJENJA

Tekstove molitvi sastavili kršćani s Bliskoga istoka
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Središnje ekumensko slavlje u nedjelju u 17 sati u kapucinskoj crkvi

Gradivo za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koja se održava od 18. do 25. siječnja, svake godine priređuje neka druga ekumenska adresa. Ove je godine izbor pao na Vijeće crkava Bliskog istoka sa sjedištem u Bejrutu. To je regija u kojoj je broj kršćana posljednjih godina znatno pao zbog ratnih zbivanja i agresivnog djelovanja zagovornika radikalnog islama.



Svi oni koje zanima što poručuju predstavnici bliskoistočnih kršćana kada je riječ o crkvenom jedinstvu mogu ovu publikaciju pronaći na internetskim stranicama Informativne katoličke agencije (ika.hkm.hr), koja je ponudila poveznicu (link), i skinuti je u formatu pdf.

Ove je godine za krilaticu izabrana tema iz Matejeva evanđelja: "Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti" (Mt 2, 1-12). Riječ je o evanđeoskom tekstu koji se prije nekoliko dana čitao u katoličkim crkvama u povodu svetkovine Sveta tri kralja, ili Bogojavljenja. Kako piše u uvodnom tekstu gradiva, "prema Evanđelju po Mateju..., pojava zvijezde na nebu Judeje jest dugo očekivani znak nade koji će mudrace i na kraju sve narode zemlje dovesti do mjesta gdje se objavljuje pravi Kralj i Spasitelj". U tekstu se naglašava kako tradicionalno shvaćanje vidi mudrace kao simbol za raznolikost naroda poznatih u ono vrijeme i znak univerzalnosti poruke koje će Isus Krist donijeti svijetu.

Preporučuje se da sve crkve i crkvene zajednice mole svaki dan tijekom Molitvene osmine u svojim prostorima. Na poseban način neka se zajednica okupi i moli na dan kada je predviđena u rasporedu. Dakle, molitveni će se susreti održavati prema navedenom rasporedu samo unutar pojedine zajednice uz pridržavanje epidemioloških mjera, javljaju iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U utorak, 18. siječnja, u 17 sati molitveni susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije održat će se u reformiranoj crkvi u Retfali (S. Petőfija 76). U četvrtak, 20. siječnja, u 19 sati molitveni je susret u katoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda (M. Divalta 71, Novi grad). Dan poslije, u petak, u 19 sati vjernici će se susresti u katoličkoj laičkoj Zajednici Molitva i Riječ (Vodenička 23, Donji grad), a u subotu, 22. siječnja, u 18 sati u evangeličkoj crkvi (L. Jägera 7, Gornji grad). U ponedjeljak, 24. siječnja, u 18 sati molitveni susret održat će se u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Donjem gradu (J. J. Zmaja 25).

Središnje će se ekumensko molitveno slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije održati u nedjelju, 23. siječnja, u 17 sati u kapucinskoj crkvi sv. Jakova (Kapucinska 41). Na sudjelovanje u središnjem molitvenom slavlju pozvani su predstavnici crkava i crkvenih zajednica, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.



Draško Celing
SKUPINA ZA PRIPREMU TEKSTOVA
Zbog pandemije koronavirusa Međunarodna skupina za pripremu tekstova za ovogodišnju Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana nije se mogla susresti uživo, zbog čega je komunikacija tekla preko interneta. Predstavnici bliskoistočnih crkava koji su sudjelovali u izradi tekstova za ovaj svjetski ekumenski događaj su dr. sc. Boulos Wehbe, paroh Grčke pravoslavne Crkve Antiohije (Libanon), dr. sc. Rima Nasrallah, pastorica Nacionalne evangeličke Crkve Bejruta (Libanon), dr. sc. Roger Akhras, paroh Sirijske pravoslavne Crkve Antiohije (Sirija), dr. sc. John Daniel, predstavnik Evangeličke sinode Nila (Egipat), s. Emily Tannous, redovnica iz Maronitske Crkve (Libanon) i o. Gabriel Hachem, župnik Grčke melkitske katoličke Crkve Antiohije (Libanon).

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike