Regija
GRAD VUKOVAR I OKOLNIH PET OPĆINA

Dobili mogućnost za privlačenje EU novca
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
Općinska vijeća općina Lovas, Trpinja, Tovarnik, Bogdanovci i Tompojevci odlučila pristupiti Urbanom području Vukovara
VUKOVAR



Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a provodi mjere održivog urbanog razvoja preko mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) koji omogućuje korištenje europskih sredstava iz različitih fondova te ulaganje tih sredstava u integrirane projekte kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.



U novom je financijskom razdoblju, od 2021. do 2027. godine i Grad Vukovar dobio priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma, budući da prema Zakonu o regionalnom razvoju RH čini manje urbano područje. Nakon konzultacija sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave Grad je odradio sve proceduralne i tehničke postupke koji se odnose na ishođenje suglasnosti općinskih vijeća jedinica lokalne samouprave koje čine obuhvat Urbanog područja Vukovar.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako su općinska vijeća općina Bogdanovci, Trpinja, Tompojevci, Tovarnik i Lovas donijela odluku o pristupanju Urbanom području Vukovara, a sve je u konačnici prihvatilo i vukovarsko Gradsko vijeće.

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a već tijekom siječnja otvara poziv za prijavu gradova u okviru ITU mehanizma i nama je ovo velika prilika za korištenje EU sredstava. Kriteriji za uključivanje općina bili su propisani smjernicama za uspostavu urbanih područja resornog ministarstva, donesenih kao podzakonski dokument Zakona o regionalnom razvoju. Propisani su osnovni i dodatni kriteriji, s tim da u osnovne, koje svako područje mora zadovoljiti, ponajprije pripada teritorijalna povezanost cijelog urbanog područja - pojasnila je, dodajući kako postoji i kriterij migracije stanovništva na temelju kojega se određuje koliki broj jedinica lokalne samouprave ulazi u sastav urbane aglomeracije.

Za odabir su svakako važni i dodatni kriteriji na temelju kojih svaki grad priključuje druge jedinice lokalne samouprave, a to su funkcionalna povezanost, zajednički integrirani projekti, infrastruktura, zajednički razvojni problemi te društveni kriteriji.

- Sve općine koje smo predložili i koje su prihvatile ući u sastav Urbanog područja Vukovar zadovoljavaju dodatne kriterije - rekla je Bilić.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u studenome prošle godine dalo je pozitivno mišljenje na sastav Urbanog područja Vukovar, navodeći kako u skladu s postojećim smjernicama u njegov obuhvat mogu ući minimalno tri, a maksimalno sedam jedinica lokalne samouprave (JLS).

Također su istaknuli kako grad koji je središte urbanog područja može ne uključiti sve JSL-ove koji ispunjavaju kriterij dnevnih migracija, pa općine Borovo i Negoslavci nisu uključene, jer se prema ocjeni Grada Vukovara ne uklapaju u stratešku viziju Grada i ostalih općina koje su pokazale interes i želju za suradnju s Vukovarom.



Dragana Korpoš
STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA
Nakon ustrojavanja urbanog područja, Zakon o regionalnom razvoju RH propisuje obvezu izrade strategije razvoja urbanog područja, koja je temeljni strateški dokument kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja urbanog područja. Grad Vukovar i općine Bogdanovci, Trpinja, Tompojevci, Tovarnik i Lovas sklopit će sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe strategije razvoja, a nitko ne dvoji kako je ovo idealna prilika svim uključenim jedinicama lokalne samouprave da zajedničkim snagama privuku sredstva iz fondova Europske unije.

Kristina Bilić

pročelnica UO-a za gospodarstvo

U osnovne kriterije koje je svako područje moralo zadovoljiti ponajprije pripada teritorijalna povezanost cijelog urbanog područja, uz također važan kriterij migracije stanovništva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike