Kultura
IVAN TROJAN PREDSJEDNIK OSJEČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

Osmišljavamo gostovanja književnih nobelovaca u Osijeku za ljeto 2022.
Objavljeno 17. prosinca, 2021.
Recepcijska iskakanja iz sociokulturnog bazena nikada u našoj kulturnoj povijesti nisu nam činila nažao, kaže Trojan

Unatoč pandemiji koronavirusa, osječki ogranak Matice hrvatske u proteklih je godinu dana - uz financijsku potporu Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske - uspješno proveo brojne aktivnosti kojima je ostvaren vrijedan doprinos kvaliteti društvenog i kulturnog života grada. Na koje od njih je posebno ponosan, ali i o prostoru za napredak na osječkoj kulturnoj sceni te nadolazećim projektima, upitali smo izv. prof. dr. sc. Ivana Trojana, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Osijek.



Kakvim smatrate idealno djelovanje nekog ogranka Matice hrvatske te kako biste ocijenili današnju ulogu osječkog ogranka u kulturnom životu grada?

- Matica hrvatska je u Osijeku danas, zajedno s Kulturnim centrom, osječkim fakultetima humanističkog usmjerenja, dvama kazalištima te galerijskim i koncertnim prostorima, temeljna organizacija koja čini kulturni život i identitet našega grada. Taj se status zaslužilo neumornim, neprekidnim, altruističkim radom na oblikovanju kvalitetnih kulturnih sadržaja velikog broja umjetnika, sveučilišnih profesora, osviještenih pojedinaca - članova Matice hrvatske. Ponosni smo i zahvalni što su Grad i Osječko-baranjska županija, zajedno s Ministarstvom kulture i medija, itekako imali sluha za naše projekte te smo bliski partneri u podizanju kvalitete života naših građana. Briga za konstruktivnost, poštovanje tradicije i nacionalnog identiteta, revalorizacija i rekonstrukcija ostavštine naših prethodnika, iskreni humanizam, ali i kritičko sagledanje kulturnog, socijalnog i političkog trenutka u našem okružju u srži su proglasa naše drevne, ali vitalne gospođe. To je idealno djelovanje svih ogranaka Matice, kojem teži i naš osječki, najveći u Hrvatskoj.

Gdje vidite eventualni prostor za napredak na osječkoj kulturnoj sceni?

- Utemeljenje seriozne, stabilne male kazališne scene koja će osjetiti podršku okružja. Upoznavanje i povezivanje s kulturnim politikama ne samo zemalja u bliskom okružju, regiji, nego i institucijska briga za uviđanje kulturnih i umjetničkih intervencija na cjelokupnom kontinentu te kvalitetna diseminacija. Recepcijska iskakanja iz sociokulturnog bazena nikada u našoj kulturnoj povijesti nisu nam činila nažao. Zadržati kvalitetu Osječkog ljeta kulture, no ne koncentrirati sve atraktivnije aktivnosti unutar ta dva-tri ljetna tjedna, nego promišljeno produžiti sezonu prezentacije kvalitetnih kulturnih sadržaja u suradnji s ozbiljnim institucijskim i izvaninstitucijskim organizacijama, poput Matice hrvatske, dakako. Unutar njezina su članstva osobe koje bi itekako mogle pridonijeti pri uvidu u raznorodne europske kulturne prakse i to valja iskoristiti.

Na koje ste aktivnosti vašeg ogranka iz prethodnih godinu dana posebno ponosni?

- Na tragu prethodnog odgovora, ponosni smo što smo dobili priliku realizirati naša poznanstva i suradnje s hrvatskom književnom elitom u obliku prezentacije njezina recentnog književnog stvaralaštva u nizu Osječkih ljeta kulture. Nadam se da će se takva praksa nastaviti te da ćemo je imati prilike proširiti i na europski književni prostor. U nas znanja i iskustva ne nedostaje. No u gradu smo ugostili i kvalitetan europski klasični glazbeni izričaj, recentnu hrvatsku dramu, koja je i izravno nastajala u nas kroz radionice dramskog pisma, gdje nam je u fokusu bila naša Vilma Vukelić, izložbe dizajna i fotografije... Objavili smo na tisuće estetski itekako prihvatljivih esejističkih, književno-umjetničkih i znanstveno-stručnih tekstova kroz našu "Književnu reviju" te niz zasebnih monografskih izdanja, zbirka poezije i proza, kao i romana.

Jeste li zadovoljni brojem članova i strukturom članstva u osječkom ogranku?

- Trenutno imamo više od tristo članova različitih provenijencija. Ta socijalna šarolikost nemjerljivo uveseljava i poboljšava rad Matice hrvatske. Ovim putem pozivam sve zainteresirane i osviještene Osječane da nam se pridruže.

Kako se pandemija koronavirusa odražava na rad vašeg ogranka, odnosno u kojoj vam je mjeri dosad poremetila planove?

- Bili smo izuzetno snalažljivi, katkada i na rubu kršenja epidemioloških uputa, ali naš zacrtani program obje smo godine uspješno i u cijelosti proveli. I na to smo ponosni, jer smo shvatili, od samog početka pandemije, negativne posljedice svekolike zakukuljenosti.

Koji su planovi Ogranka Matice hrvatske Osijek za skoriju budućnost? Možete li najaviti neki od nadolazećih projekata?

- Trenutno osmišljavamo i produkcijski se brinemo za gostovanja književnih nobelovaca u Osijeku te sam uvjeren kako ćemo, u kvalitetnom dosluhu s našim Gradom i Županijom, biti zajedno s Osječanima na ljeto ponosni na taj susret.



Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike