Crna kronika
PRED BLAGDANE VATROGASCI UPOZORAVAJU

Požar zbog kvara lampica na boru
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Koliko je opasno ostavljati lampice i druge božićne dekoracije bez nadzora, svjedoči i požar koji se zbio na zagrebačkoj Pešćenici. Protupožarni inspektor očevidom je utvrdio da je požar izbio u spavaćoj sobi stana, najvjerojatnije zbog tehničkog kvara na električnim vodičima lampica za bor, nakon čega se požar proširio na hodnik stana. Tijekom požara začađeni su zidovi u prizemlju zgrade, a oštećen je i stan koji se nalazi na prvom katu zgrade iznad opožarenog stana. Materijalna šteta zasad je neutvrđena.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice upozoravaju građane da se dolaskom razdoblja adventa povećava opasnost od izbijanja požara.

- Poslušajte savjete vatrogasaca kako biste i ove blagdane proveli u miru i veselju. Božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti, što može dovesti do požara - upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasci ujedno upozoravaju građane da, ako već moraju iz nekog svog razloga, paze gdje bacaju pirotehnička sredstava te da petarde i slična sredstva ne bacaju u kontejner. "Prskalice palite u ruci, a ne na boru. Svijeće na adventskom vijencu palite na sigurnoj udaljenosti od bora, koristeći nezapaljivu podlogu dovoljne veličine (metalnu podlogu, keramički tanjur i slično). Svijeće nikada ne ostavljajte bez nadzora ukućana. Razdoblje adventa poklapa se sa sezonom grijanja, stoga Hrvatska vatrogasna zajednica skreće pozornost na neodgovorno ponašanje i kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Pazite gdje, kada i kako odlažete vrući pepeo sa žarom. Oprez - žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja. Preporučljivo je vrući žar iz peći obvezno prekriti snijegom, ako ga ima, ili politi vodom da se potpuno ohladi", savjetuju vatrogasci. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike