Osijek
SANELA RAVLIĆ

Možemo sve što zamislimo!
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Sve dobro što primiš, daj dalje. To je odgovornost prema zajednici, kaže Sanela

OSnažiti mladog čovjeka, uliti mu samopuzdanje, znanje i iskustvo, pretvoriti ga u osobu koja pridonosi i razvija svoje potencijale do vlastitog maksimuma nije malen posao. Ni lagan. Sanela Ravlić prihvatila ga se rado i odlično ga obavlja.

Nezaustavljiva kreaktivka

Predsjednica je udruge Kreaktiva - učenici i studenti okupljeni u udruzi potvrdit će da je nezaustavljiva. Piše odlične projekte "brzinom munje" i uspijeva slati djecu posvuda izvan granica, ove godine i do Afrike. Jednako joj je važno dovesti mlade iz drugih zemalja u Osijek kako bi svi naučili da je biti putnik/gost jednako važno kao i biti domaćin. Mladi joj vjeruju i slijede ju, no voljela bi da i više majki i očeva shvati da su projekti Erasmus fantastični jer roditelje ništa ne koštaju, mladi čovjek dobiva iskustva i znanja za cijeli život, a kamo god odu, u sigurnom su okruženju i uvijek u sigurnim rukama odgovornih voditelja.

 

Sanela također vjeruje u održivi razvoj i konkretno djeluje u tom smjeru - sadi drveće i cvijeće s djecom i mladima, čisti bajere i divlja odlagališta... Uči klince kako da preuzmu inicijativu, kako da prošire vlastite vidike i upoznaju svijet. Ima golemu energiju i dnevni joj posao u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nije dovoljan, pa je uz vođenje udruge i pisanje projekata i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Dvoje male djece čija je ponosna mama nije ju u tome nimalo kočilo, a tek je u tridesetima.

 

- Ne slažem se s tim da sam radoholičarka, ali uvijek sam radila mnogo i puno me toga zanimalo. Još u mladosti shvatila sam da mogu sve što zamislim. Preusmjerila sam energiju prema drugima da ih osnažim i pomognem da i oni mogu - iznosi svoju filozofiju napretka Sanela.

Motivaciju za društveni angažman nalazi u sreći promatranja nečijeg razvoja.

- Neki od njih došli su u udrugu još kao djeca, s 14 godina, a danas su ljudi. Jako sam sretna i zahvalna svima njima, jer su ti klinci zahvalna priča. Neki od njih već su šest-sedam godina u Kreaktivi. Oni su se sami osnažili. Imali smo djevojku koja je trebala prekinuti gimnaziju i prijeći u trgovačku školu zbog loših ocjena, a danas je najbolja studentica na svom fakultetu. To su velike "nagrade" i takvih primjera ima more - kaže.

 

Godine 2014., kada je udruga počela rad, Sanela nije znala kamo će je to sve odvesti. Ali kad je shvatila da je zahvaljujući ponajprije vlastitom angažmanu stekla adresar osoba po cijelom svijetu i da joj je to najveći resurs, pokrenula je stvari.

 

- Postala sam svjesna da nikada neću moći ništa promijeniti ako budem radila "jedan na jedan" i tako sam krenula s Kreaktivom.

Njezini su životni principi i vrijednosti ono što prenosi na djecu s kojom radi. Nisu to samo projekti, radionice i putovanja, naglašava bitnost dijeljenja i važnost toga da sve dobro što prime daju dalje. Odgovornost prema zajednici! Kroz Saneline je "ruke" dosad prošlo više od 300 djece i to je za njih bilo iskustvo koje će ih, između ostalog, i formirati.

 

- Za djecu je to ogromno iskustvo - imaju prilike sresti se i usporediti se s djecom iz drugih zemalja. Mnogima je neugodno govoriti engleskim jezikom dok ne vide i ne shvate da je njihov engleski bolji. To je samo mali pokazatelj da naša djeca imaju posve krive predodžbe o svijetu i simptomatično je da svi kada se vrate, jako vole Hrvatsku. Kada vide koliko su neke stvari kod nas bolje, nauče ih i cijeniti. Ja ih ne šaljem van da oni tamo ostanu, šaljem ih da vide i da prošire svoje obzore. U odnosu prema drugima možemo uvijek učiti od boljih, ali i percipirati da smo u nečemu i mi bolji - opisuje svoja iskustva.

 

Projekti obuhvaćaju doslovce sve, od STEM područja, preko ljudskih prava, do zaštite okoliša, a djeca putuju po cijeloj Europi i velikom dijelu svijeta. Uz to djeca razvijaju sve one kompetencije koje propisuje Europska komisija i zbog kojih Erasmus i postoji. To su neprocjenjive vještine koje će ostati za cijeli život.

 

Sanela Ravlić doktorirala je s temom lokalne zajednice i to je pitanje koje joj "leži na srcu".

- Tema je bila utjecaj novca EU-a na male lokalne zajednice, što je bilo jako zanimljivo jer smo to pratili sedam godina nakon što je novac došao da vidimo što je najvažnije: novac, infrastrtuktura ili ulaganje u ljude. Mi smo kroz naše projekte dokazali da postoji multiplikativnost tog novca, pa smo konkretno na primjeru plastenika utvrdili da je od početnih 14 plastenika to naraslo na 30. To je bitno jer je bila riječ o osnaživanju samo obitelji, a ne razvoju velikih OPG-ova.

 

Iskustva za život


Radi i s mnogo djece iz malih i ruralih sredina, primjerice, iz Batine i Draža.

 

- "Tko nije letio", upitam ih prije svakog puta i uglavnom svi dignu ruku. Mi ne percipiramo u istom trenutku iskustva koja su nam promijenila život. Kada se vrate, nitko toga nije svjestan, tek poslije, kada se dojmovi slegnu, zapravo vidimo koliko je iskustvo drugih zemalja i kultura utjecalo na njih - kaže Sanela.

 

Ima jako puno djece koja su iz malih sredina, nerijetko socijalno ugrožena, neprilagođena, neprihvaćena zbog svoje različitosti, Sanela zna kako ih dovesti na svijetlu stranu i pokazati im da sve mogu. Budućnost udruge je još možda malo maglovita, ali svakako prosperitetna jer samo ove godine doveli su u Osijek 150 ljudi, imaju trenutno 26 partnerskih projekata, zatim projekte koji traju nekoliko godina, a ove godine rade veliki STEM park na 1000 kvadrata. Trenutno rade projekt vezan uz inovativne pristupe u radu s mladima, zove se Kreaktivity i kroz umjetnost se bave problemima koji tište mlade.

 

- Kupili smo prekrasno imanje u Batini s veliko okućnicom i tu želim organizirati školu za mlade. Kuća ima svoju povijest jer je stara carinarnica na Dunavu - veseli se Sanela budućnosti.

Vuk Tešija
Uzori, prijatelji, baka, djed i obitelj

Kroz razgovor se stalno provlače osobe koje su učinile od Sanele - Sanelu. Kroz priču se osjeti zahvalnost prema ljudima koji su utjeceli na nju. Baka i djed koji su ju odgojili, Denis Ćosić iz Crvenog križa Osijek, gdje je provela godine volontirajući. Svojeg profesora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku Jerka Glavaša navodi kao osobu koja ju usmjerava i nesebično pomaže u znanstvenom radu. “Mani je znanstveni dio mog života bitan i tu imam podršku prof. Glavaša”, kaže i napominje kako ima krug ljudi koji joj pomažu da napreduje.

 

“S druge strane imam obitelj koja me podržava u svemu i pomaže mi da budem svoja i bavim se stvarima koje me zanimaju”, kaže Sanela i na prvo mjesto stavlja obitelj, supruga Gordana, sina Mislava i kćer Iskru, iako priznaje da ju mori savjest jer danak razapetosti između posla i društvenog angažmana uvijek plaća obitelj. “Uz sve dobre stvari, ima i puno krivnje koju osjetim kada nisam sa svojom djecom. Zato radim uglavnom noću, pa sam kronično neispavana”, kaže kroz smijeh Sanela.

Nit altruizma


Sanelin aktivizam nije došao niotkuda, još kao mlada pridružila se mladeži Crvenog križa Osijek i prihvatila te vrijednosti zauvijek. “Cijeli život radim projekte, radila sam s bolnicom, s Klasjem, s Brezom”, kaže. Radila je s dugotrajno nezaposlenim osobama, s osobama s teškoćama, sa ženama koje su zlostavljane, socijalno ugroženima... I doista, kroz cijeli njezin životopis (koji ne stane ni na desetak stranica) provlači se nit altruizma i pomoći drugima.

Osim pojedincima bavi se i zajednicom u kojoj živi, to joj je na kraju bila i tema doktorske disertacije. “Socijalne veze koje su pokidane tijekom rata nikada nisu zacijeljele. Jaka društva koja nisu imala povijest kao na Balkanu drukčije rješavaju te probleme. Socijalne su veze jako krhke kod nas i one se stvaraju na temelju povjerenja, nevidjljive su i teško odredive. Taj trenutak rasta lokalne zajednice događa se samo na individualnoj razini, a da bi se to dogodilo, i ‘ja’ i ‘mi’ to moramo željeti”, kaže Sanela. Ono što ne govori javna je tajna - ni jedno “njezino” dijete nije otputovalo u svijet u poderanim tenisicama ili bez zimske jakne. Za to se ona sama pobrine.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike