Kultura
32. SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA - ANIMAFEST ZAGREB

Nagradu za životno djelo Nedeljku Dragiću
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa ("Tupko") te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću. Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma "Elegija" razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na temelju, kako je kritika s pravom primijetila, "bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom".

Majstorski radovi, kao što su "Krotitelj divljih konja" (1966.), "Možda Diogen" (1967.), "Idu dani" (1969.), "Per Aspera ad Astra" (1969.), "Tup-tup" (1972.; nominiran za Oscara), "Dnevnik" (1974.), "Put k susjedu" (1981.), "Dan kad sam prestao pušiti" (1982.), ili "Slike iz sjećanja" (1989.), osvojili su brojne nagrade u svijetu - u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu... No, osim vizualnošću, pozornost su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu, ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture. Pritom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu. Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Teško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb.

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma 2022. T.K.
Možda ste propustili...

AKADEMSKI UMJETNIK SINIŠA REBERSKI IZLAŽE NA RABU

Izložba portreta umirućih zvijezda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana