Kultura
32. SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA - ANIMAFEST ZAGREB

Nagradu za životno djelo Nedeljku Dragiću
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa ("Tupko") te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću. Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma "Elegija" razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na temelju, kako je kritika s pravom primijetila, "bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom".

Majstorski radovi, kao što su "Krotitelj divljih konja" (1966.), "Možda Diogen" (1967.), "Idu dani" (1969.), "Per Aspera ad Astra" (1969.), "Tup-tup" (1972.; nominiran za Oscara), "Dnevnik" (1974.), "Put k susjedu" (1981.), "Dan kad sam prestao pušiti" (1982.), ili "Slike iz sjećanja" (1989.), osvojili su brojne nagrade u svijetu - u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu... No, osim vizualnošću, pozornost su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu, ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture. Pritom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu. Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Teško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb.

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma 2022. T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike