Sport
KOGA TO SVE BOLI OSIJEKOVO PRVO MJESTO?

Drugima "bunkeri" dopušteni, a bijelo-plave se omalovažava
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Nenad Bjelica je od Osijeka stvorio momčad koja je definitivno konkurentna za naslov

Nogometaši Osijeka u finiš jesenskog dijela sezone ulaze kao vodeća momčad HT Prve HNL. To im je omogućio bod osvojen na Maksimiru te rasplet Jadranskog derbija, u kojem je Hajduk kao gost svladao Rijeku.



Zanimljivo je, međutim, da se ne stišavaju komentari zbog načina na koji je Osijek došao do boda u derbiju protiv Dinama. Neki su otišli čak toliko daleko pa su zaključili kako su bijelo-plavi na Maksimiru izgledali kao niželigaška momčad jer su većinu susreta proveli pred vlastitim kaznenim prostorom.

Bespredmetne rasprave


I sad se raspravlja može li Osijek s takvim načinom igre biti prvak? To je zapravo apsurdno pitanje jer to uopće nije način na koji bijelo-plavi inače igraju, a, osim toga, slično se i neki drugi konkurenti za naslov postave kada dođu u Gradski vrt. Sjetite se samo utakmice protiv Rijeke, koja je u Osijeku imala jedan jedini udarac prema vratima Osječana, ali tada nitko nije postavljao takva pitanja. Dio komentatora kao da se još uvijek teško nosi s činjenicom da je Nenad Bjelica u kratkom vremenu od Osijeka napravio momčad koja je spremna potući se za naslov bez obzira na to što ulaganja u momčad nisu bila velika. Dovodio je uglavnom igrače bez odštete, jer novac za neke velike transfere nije dobio. Ako povučemo paralelu samo s Dinamom, koji je iskrcao desetak milijuna eura samo za popunjavanje momčad, posve je jasno kako se Osijek još nije spreman spuštenog garda upustiti u okršaj s "modrima". Međutim, bijelo-plavi su svejedno konkurentni.

- Nemam problem s tim što se priča nakon derbija o načinu na koji smo igrali. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali tko je objektivan shvatit će što se događalo na Maksimiru. Prvo i osnovno, Dinamo je, po meni, odigrao baš dobru utakmicu. Nisu nam dali disati, a i kada smo došli do zraka, nismo imali kvalitetu izići na pravi način u tranziciju. Postavili smo momčad koja je sposobna napasti dubinu. Zato smo počeli s Gržanom i Ndockytom. No s njima dvojicom malo je bilo za očekivati da će nam patiti posjed. Opet, moram priznati kako nismo bili dobri nakon oduzete lopte. Dijelom zbog Dinamova pritiska, a dijelom zbog naših pogrešaka u predaji lopte. Neuobičajeno smo puno griješili u tom segmentu. Plan nam je bio zatvoriti im sredinu jer kroz nju su najopasniji. Željeli smo ih napasti visoko, ako već ne na visini kaznenog prostora, onda na 35 metara od njihovih vrata. Međutim, rano smo poveli i tu se momčad automatski počela povlačiti. Što mislite, da sam im rekao da čuče pred našim kaznenim prostorom? Ma, ne vjerujem kako ijedan trener daje takve upute svojoj momčadi. To se dogodi samo od sebe, ovisno o rezultatu, a koliko smo se potrošili u toj utakmici, pokazuje primjer Nejašmića i Žapera, koji su pretrčali 12 kilometara na Maksimiru. Mislim kako bi utakmica bila drukčija da je Dinamo poveo ili da je dugo bilo 0:0. No meni je bespredmetno raspravljati o tome jer taj je susret završio, uzeli smo bod i idemo dalje - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Osijek će se već u petak protiv Lokomotive vratiti svojim starim navikama kada je igra u pitanju. Opet će biti agresivan, napadati visoko, a što se tiče utakmice u Maksimiru, ponekad su potrebna i neka druga taktička rješenja kako bi se došlo do željenog rezultata.

Uostalom, rezultati koje je Osijek ove sezone postigao u derbijima dovoljno govore o njemu. Zasad su najuspješniji s osam osvojenih bodova iz pet utakmica. Imaju po dvije pobjede i remija te jedan poraz, onaj od Dinama u Gradskom vrtu. Uz to, nisu prosuli ni previše bodova u "malim" utakmicama, pa nisu slučajno na čelu prvenstva. Zato su pitanja može li Osijek biti prvak posve deplasirana. Može, jer posve je neutemeljeno donositi procjene na osnovi jedne utakmice, i to još protiv najjače hrvatske momčadi.

Teško pobjedivi


- Mislim da naša momčad radi odličan posao jer određene nedostatke koje imamo nadoknađujemo velikom borbenošću i zalaganjem. Nije nas lako pobijediti, a to jest način na koji si konkurentan u borbi za trofeje. Bez obzira na to što tko mislio o tome - zaključio je Bjelica.

Posljednjoj rečenici u prilog treba dodati kako je Bjelica Osijek u tri natjecanja vodio 56 puta, a u tom je razdoblju doživio samo osam poraza. Pet u prvenstvu (po dva od Dinama i Gorice te od Istre 1961), jedan u Kupu (Rijeka) te dva u Europi (Basel i CSKA), a zabilježio je Osijek 37 pobjeda u tim utakmicama...



Dalibor Keler
RADELJIĆ POTPISUJE ZA ŠERIF
Stjepan Radeljić uskoro više neće biti član NK Osijek, koji će zamijeniti moldavskim Šerifom, u kojem je na posudbi, koja mu istječe krajem godine. Kada je dogovarana posudba, NK Osijek je u ugovor ugradio otkup ugovora ako Šerif zaigra u Ligi europskih prvaka. Ove sezone to se i dogodilo, pa će Radeljić prijeći u redove Šerifa, a Osijek će valjda nešto zaraditi na tom transferu. Određenoj zaradi u Gradskom vrtu mogu se nadati i ako bi Borna Barišić napustio redove Rangersa, o čemu se opet priča. Ljetos je aktualna bila Roma, a sada se govori kako bi Borna karijeru mogao nastaviti u engleskom Premiershipu, u redovima Aston Ville, na čijoj klupi odnedavno sjedi Steven Gerrard, koji ga je doveo u Rangerse i iznimno ga cijeni. Osijeku bi od tog eventualnog transfera pripalo desetak posto, što neće biti malen iznos.

Možda ste propustili...

ZAVRŠILA FINALNA SERIJA ODBOJKAŠA

Mursa ponovo čestitala Mladosti na svom parketu

BAYERN MÜNCHEN BEZ IJEDNOG TROFEJA PRVI PUT NAKON 12 GODINA

Je li Harry Kane uistinu uklet?

Najčitanije iz rubrike