Osijek
PARKIRANJE NA VIJENCU IVANA MEŠTROVIĆA

Automobili na zelenim površinama: Ovome treba stati na kraj!
Objavljeno 19. studenog, 2021.
To što se u Tvrđi ne može parkirati ne opravdava neurbano ponašanje u susjedstvu

Zatvaranjem Tvrđe za promet, ali i zbog toga što se na obližnjem Vijencu Ivana Meštrovića parkiranje ne naplaćuje, taj je dio gradske četvrti postao omiljen među vozačima čija adresa stanovanja ili poslovanja nije u tom naselju. I ne samo što parkiraju na za to predviđena mjesta, već oni neodgovorni i nesavjesni među njima ostavljaju automobile na nogostupima i travnatim površinama. Čine to, kako se može vidjeti s fotografija koje su nam ustupili čitatelji, i vozači privatnih, ali i službenih vozila.



Cijela situacija, razumljivo, uzrujala je građane koji vode računa o zelenim površinama, a parkiranje na takvome mjestu zamijetio je i stanovnik Vijenca Ivana Meštrovića, inače predsjednik Vijeća Gradske četvrti "Tvrđa" Zoran Batnožić.

- Nije Vijenac izdvojen slučaj i ondje ne treba, rekao bih tako, trenirati strogoću, jer se ovakve situacije događaju otkako je Tvrđa zatvorena za promet. Imate istu situaciju od kružnog toka na Gundulićevoj prema Zrinjevcu, no sve što sam rekao, naravno, ne znači da podržavam parkiranje na zelenim površinama - rekao je Batnožić. Podsjetio je da stanovnici Vijenca Ivana Meštrovića, o čemu je Glas Slavonije već pisao, nemaju mjesta za parkiranje ne samo ispred zgrade u kojoj žive nego ni u cijelom naselju.

No vratimo se uništavanju travnatih površina, što je nedopustiva praksa koja je, prema riječima dobro upućenih starosjedilaca, postala gotovo pravilo. Batnožić kaže kako je u tijeku uređenje dodatnih desetak parkirališnih mjesta, a u planu je, prema njegovim riječima, i prenamjena nekih dvosmjernih cesta na Vijencu u jednosmjerne kako bi se onda uz rub mogla ostavljati vozila.

- Znam da neki ostavljaju službene automobile na Vijencu i onda sjednu u svoj privatni automobil, jer se ovdje ne naplaćuje parkiranje. Razumijem da mjesta u širokom radijusu oko Tvrđe nema ni za lijek, no ipak bih apelirao na građane da ne ostavljaju automobile na zelenim površinama jer je to na Vijencu eskaliralo i tome treba stati na kraj - zaključio je Batnožić, rekavši kako bi on ostavio automobil dalje, i to u naplatnoj zoni, nego što bi oštetio zelenu površinu.

Ipak, ne dijeli svatko njegovo mišljenje. Fotografije koje su osvanule na društvenim mrežama pravi su dokaz na što su spremni neki vlasnici automobila i vozači kako bi izbjegli plaćanje parkirne karte. Srećom, ima onih koji im mogu stati na kraj, a to su komunalni redari koji, prema riječima Igora Pandžića, pročelnika za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, rade u dvije smjene. Štoviše, povećan ih je broj pa ih je sad ukupno 13. Njih je devetero u neprestanom obilasku grada, a četvero se uhodava u posao.

- Ne poštuje se Odluka o komunalnom redu i to je nedopustivo. Činjenica je da se u okolnim ulicama povećao broj parkiranih vozila otkako je Tvrđa zatvorena za promet i mi ne bježimo od toga. Naravno, poseban su problem zelene površine, i to je kažnjivo s 300 kuna, odnosno 150 plaćanjem na mjestu prekršaja. Naši komunalni redari obilaze područje cijelog grada, pa tako i Vijenac Ivana Meštrovića - poručio je Pandžić.


Marija Mihelić
Najčitanije iz rubrike