Crna kronika
UBIO PARTNERA BIVŠEG LJUBAVNIKA

Umjesto 12 Osječanin dobio 14 godina zatvora
Objavljeno 6. studenog, 2021.
Umjesto 12 Osječanin Ivan Šipoš (20) u zatvoru će provesti 14 godina zbog ubojstva muškarca koji je bio u ljubavnoj vezi s njegovim bivšim partnerom. Odluka je to Visokog kaznenog suda, koji je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Zagrebu, čime je presuda postala pravomoćna, a Osječaninu je u kaznu uračunano vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojemu se nalazi od 20. ožujka 2020.

U obrazloženju pravomoćne presude navodi se kako je Šipoš detaljno isplanirao i dogovorio susret sa žrtvom na nasipu Save na zagrebačkom Jarunu. Nakon dolaska žrtve došlo je do prepirke te je oštricom noža ili sličnog sredstva žrtvu ubo u trbuh te ju bacio u Savu i ostavio. Žrtva je preminula zbog teške ozljede i utapanja. Osječanin je nastojao uništiti i sakriti tragove zločina, a tijelo žrtve pronađeno je nakon tri tjedna u koritu Save.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova životna dob (u vrijeme izvršenja djela imao je 18 i pol godina) te prijašnja kaznena neosuđivanost. Bio je smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela. To je utjecalo na smanjenje vladanja vlastitom voljom i smanjenje shvaćanja značenja djela. Međutim, prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti pa tako izraženu upornost, visoki stupanj kriminalne volje te pomno planiranje. Žrtva je usmrćena na bezobziran i bešćutan način jer ju je optuženik ranjenu, ali živu bacio u rijeku. Bacio je u rijeku i žrtvin novčanik s osobnim dokumentima. S mjesta događaja uzeo je žrtvin mobitel i isključio signal, a mobitel je u Osijeku bacio u Dravu.

- Uništenjem i skrivanjem tragova zločina nastojao je otežati utvrđivanje žrtvina identiteta i otkrivanje kaznenog djela i počinitelja. Bio je vođen osjećajima ljubomore i povrijeđenosti. Žrtvu je vidio kao prepreku u ponovnom uspostavljanju ljubavne veze sa svojim bivšim partnerom. Kod optuženika su izostale bilo kakve emocije prema žrtvi. Postrožena kazna primjerena je ličnosti optuženika i počinjenom djelu - navodi Visoki kazneni sud.

S.Lacić
Osječanin je zločin počinio na nasipu rijeke Save u Zagrebu

3

tjedna nakon zločina pronađeno je tijelo žrtve u Savi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike