Crna kronika
KAZNENA DJELA PROTIV OKOLIŠA I PRIRODE

Kampanjom protiv nezakonite trgovine divljim vrstama
Objavljeno 24. listopada, 2021.
WWF je pokrenuo kampanju "Zločini protiv živih bića su zločini protiv života"

Nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem, kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu. Riječ je o ubijanju, trovanju, zarobljavanju, krijumčarenju i nezakonitoj trgovini divljih vrsta, što brojne vrste ugrožava ili dovodi na rub izumiranja.



Kako bi upozorila na važnost i stvaran utjecaj kaznenih djela protiv okoliša i prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF započela je provedbu kampanje "Zločini protiv živih bića su zločini protiv života". Premda su predmet kaznenih djela najčešće daleke i egzotične vrste, takvi zločini događaju su i u Europi i ugrožavaju europsku bioraznolikost. WWW navodi da su prstaci i kornjače neke od glavnih europskih vrsta koje se krijumčare, medvjedi i vukovi česte su žrtve krivolova, a velik broj ptica često stradava zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

"Zločini protiv divljih vrsta se u Hrvatskoj premalo osuđuju, često ostaju neriješeni i bez posljedica za počinitelje. Zbog toga radimo na povećanju kapaciteta nadležnih institucija, njihovu osnaživanju i udruživanju te edukaciji stručnjaka i društva. Vjerujemo da će se tako povećati broj prijavljenih, procesuiranih i osuđenih kaznenih djela te obeshrabriti njihovo počinjenje", ističe Malić-Limari iz WWF Adrije.

Ona također upozorava na izvještaj krovne svjetske organizacije za proučavanje ptica Birdlife koji navodi da na globalnoj razini 25 milijuna ptica godišnje strada tijekom migracije prema Europi, ubije se milijun ptica, a među vrstama koje trovanje i nezakonito ubijanje dovodi na rub istrebljenja je i suri orao. To je strogo zaštićena vrsta čija se populacija u Hrvatskoj procjenjuje na samo 20-30 parova, nalazimo ga u gorskim područjima i priobalju, a hrani se svim životinjama koje može svladati, pa čak i mladim srnama, kozama i ovcama.

Kampanja je dio WWF-ova LIFE SWIPE projekta (Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi), koji se oslanja na različite izvještaje jer nema sustavnog prikupljanja podataka o kaznenim djelima protiv divljih vrsta.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike