Zdravlje
BERE SE KADA JE U CVATU

Krizantema pomaže kod glavobolje i visokog tlaka
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Čaj za ispiranje ili stavljanje obloga pomaže kod ugriza i uboda raznih kukaca

Ljekovita svojstva krizanteme poznata su još od 17. stoljeća, njezina se uporaba savjetovala u liječenju glavobolje, migrene.



Krizantema je simbol smrtnosti - prolaznosti i žaljenja. Ona je višegodišnja biljka dobro razvijene i razgranate stabljike na kojoj su perasti listovi. Na vrhu ogranaka stabljika brojne su cvjetne bijelo-žute glavice. Kod nas su zastupljene dvije vrste, i to Ch. macrophyllum i Ch. corymbosum. Cvate od svibnja do kraja srpnja, jakog je smolasta mirisa i gorka okusa. Raste kao korov na poljima, ali i u vrtu kao ukrasna biljka, a bere se kada je u cvatu i suši na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Osušenu biljku usitnimo i spremimo u hermetičku posudu.

Ljekoviti sadržaj krizanteme čine eterično ulje, kamfor, alfa-betain, pinen, kolin, cheysanthemomin, parthenolide, pyrithrin, niacin - B1, gorke tvari i tanin. Krizantema čisti krv, uklanja crve i umiruje, tako započinje opis ljekovitog djelovanja krizanteme, koja u narodnoj medicini slovi kao dobro sredstvo u liječenju raznih tegoba. Pomoći će kod bolesti želudca i crijeva (slab rad želudca, katar, upale, infekcije, antihelmetik za uklanjanje parazita iz crijeva), kod raznih grozničavih stanja (prehlada, gripa, malarija), kod ženskih bolesti (uglavnom se rabi kod neredovitih ili izostalih mjesečnica, kao i kod infekcije maternice, bolnih mjesečnica, mjesečnica praćenih glavoboljom, migrenom), za smirenje (kod napetosti, raznih neuroza, zabrinutosti, histerije), za bolesti glave (glavobolja, migrena, reumatske glavobolje, napetosti), kod respiratornih bolesti čaj pijemo s medom od kadulje - kod kašlja, prehlade, gripe, bronhitisa, astme i ostalih plućnih bolesti.

Za vanjsko liječenje rabimo čaj za ispiranje ili stavljanje obloga - kod tegoba kao što su razne kožne nečistoće, ubodi i ugrizi raznih kukaca. Svježi listovi u nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju na koži, a ako ih se jede, u ustima mogu izazvati plikove. Biljka se također ne preporučuje trudnicama.

Svježi sok biljke rabimo kod raznih uboda, ugriza i infekcija kože. List ima ljekovito svojstvo - antiinflamatorik, antispazmodik, karminativ, emenagog, sedativ, stimulant, stomahik, vermifug itd. Cijelu biljku rabimo kod reumatskih tegoba, artritisa, prehlade, kao sedativ i kao regulator mjesečnog ciklusa, glavobolje, migrene (tinktura.). Cvijet je dobar antiinflamatorik kod upale očiju, noćne sljepoće i napetosti očiju od naprezanja, bolesti srca i krvnih žila (slab rad srca, cirkulacije, visok tlak).

Znanstvena istraživanja govore o pozitivnom djelovanju sastojka krizanteme (parthenolide) u liječenju glavobolje, visokog tlaka, visoke temperature tijela, artritisa, tegoba s koronarnim arterijama, abnormalnog rasta stanica i psorijaze. Dokazano je njezino inhibitorno djelovanje kad abnormalnog rasta stanica (hiperplazije stanica).

Kineska medicina preporučuje hladni ljetni čaj. U preventivnom liječenju protiv pojave karcinoma miješa se sa žen šenom i sladićem. Zapadna pučka medicina rabi krizantemu kao antiastmatik, antispazmodik, antiinflamatorik, antidepresant, antihelmetik, emenagog, karminativ, laksativ, sedativ, stimulant, stomahik, vazodiletator, vermifug, za liječenje artritisa, bolesti želudca, protiv crijevnih nametnika i parazita, glavobolje, grčeva, gripe, za kontrakciju maternice nakon porođaja, nervni sustav, koji relaksira, napeto razdoblje u životu, neuredne i izostale mjesečnice, kod raznih upala, reumatskih bolova, kao srčani stimulant, kod šumova ili zujanja u uhu, ugriza, uboda kukaca, za regulaciju mjesečnice, ženskih bolesti itd. Uzima se i za hranu, za uništavanje insekta te kao magični prašak.

Čaj od krizanteme pravimo tako da jušnu žlicu bilja prelijemo s 2 dl vruće vode, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja na dan, s medom ili bez njega. Dobro osušimo cvjetne glavice i pregledamo da nemaju plijesni te napunimo mali jastuk. Glavu držimo na njemu dok spavamo, ili preko dana po jedan sat. Jastuk je koristan kod osoba s respiratornm problemima, glavoboljom i upalom očiju.



Jasminka Knežević
Ljekovite biljke
bere se kada je u cvatu

Suši se na toplom i prozračnom mjestu u hladu, a osušenu biljku usitnimo i spremimo u hermetičku posudu

Cvijet sreće i blagostanja
Krizanteme potječu iz Azije, točnije, iz Kine i Japana, gdje se smatraju cvjetovima sreće i blagostanja. Azijci vjeruju da krizantema ima mnoga ljekovita svojstva. Lokalno stanovništvo razvilo je načine za proizvodnju jestivih cvjetova, od kojih se pravio čaj protiv glavobolje, vrtoglavice, gripe, srčanih i vaskularnih bolesti te visokog kolesterola.

Poseban uzgoj velikih cvjetova
Da bi se uzgojili posebno veliki cvjetovi u obliku lopte, potrebno je više mjeseci intenzivnog rada u plastenicima. Uzgoj podrazumijeva zasjenjivanje crnom folijom u određenom dijelu dana, a potom i pinciranje svakog cvijeta, odnosno uklanjanje svih zaperaka i bočnih pupova. Tako se dobiva jedna velika cvjetna glava na dugoj stabljici.

Kao začin za juhe i variva
Osim što ih koriste kao ukras na raznim svečanostima, Kinezi krizanteme koriste i kao začin u pripremanju raznih juha i variva, tako da pri kraju kuhanja stavljaju krizantemin cvijet, radi posebnog, paprenastog okusa koji daje jelima. Najbolje ih je saditi u proljeće, a orezuju se nakon cvatnje u jesen. Orezati se mogu i u proljeće, a ostavlja se samo desetak centimetara stapke.

Najčitanije iz rubrike