Zdravlje
JESENSKO VOĆE

Jabuka: Puna vlakana i vitamina te štiti od raka
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Za bolje zdravlje samo trebate posegnuti za jednom jabukom. Može se jesti sirova, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari - prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Jedna jabuka srednje veličine osigurava tri grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 % dnevne potrebe.

Flavonoidima, vrsti pigmenta u jabukama, pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida u njegovoj su antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C. Zbog bogate količine već prije spomenutih flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke nalaze se pregršt slojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i rak dojke.

Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije. U jabuci se nalazi velika količina željeza koja smanjuje koncentraciju toksičnih tvari u moždanim stanicama i usporava učinke starenja na rad mozga. T.K.
Najčitanije iz rubrike