Objavljeno 16. listopada, 2021.
Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Za bolje zdravlje samo trebate posegnuti za jednom jabukom. Može se jesti sirova, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.
Jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari - prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Jedna jabuka srednje veličine osigurava tri grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C, što je 14 % dnevne potrebe.
Flavonoidima, vrsti pigmenta u jabukama, pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida u njegovoj su antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C. Zbog bogate količine već prije spomenutih flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke nalaze se pregršt slojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i rak dojke.
Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije. U jabuci se nalazi velika količina željeza koja smanjuje koncentraciju toksičnih tvari u moždanim stanicama i usporava učinke starenja na rad mozga.
T.K.