Zdravlje
JEDINSTVENI PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

"Školski obrok za sve" osigurava besplatan obrok u školi svim osnovnoškolcima
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Jedinstveni je projekt u Hrvatskoj, a provodi ga Osječko-baranjska županija, pod nazivom “Školski obrok za sve”, s ciljem osiguravanja besplatnog obroka u školi svim osnovnoškolcima.


Ideju projekta predstavio je aktualni župan Ivan Anušić još u vrijeme predizborne kampanje kada su novinske stupce punile priče o gladnoj djeci u školi u Baranji. Projekt je pripremljen prve godine mandata u jesen 2017. godine, a zaživio je već u siječnju 2018. godine. Do tada je Osječko-baranjska županija kao i brojne druge županije provodila europski projekt u okviru Poziva osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva sukladno dohodovnom cenzusu roditelja, no “Školskim obrokom za sve” djeci je osiguran besplatan obrok bez obzira na obiteljska primanja. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija.


Krajnji korisnici su učenici 71 osnovne škola, odnosno više od 18.000 osnovnoškolaca. U 2019. godini, koja je najrelevantnija, s obzirom na to da je nakon nje nastupio COVID, izdvojeno je 10 milijuna kuna proračunskih sredstava, a za sljedeću, 2022. godinu planiran je utrošak 11,5 milijuna kuna. Osnovna ideja pri pokretanju cijele priče bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi na taj način imali bar jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Osječko-baranjska županija obiluje plodnim poljima na kojima obiteljski gospodarstvenici uzgajaju zdravo i ukusno voće i povrće, a zahvaljujući ovom projektu te se namirnice sada mogu, nekoliko puta tjedno, pripremati najmlađima. Ranijih godina školska se prehrana uglavnom sastojala od pekarsko-mliječnih proizvoda, međutim taj se trend sada mijenja i razmišlja se o nutritivnoj vrijednosti školskih obroka. Povratne informacije s terena, kako od lokalnih OPG-ovaca tako i od učenika, govore u prilog tome da je projekt izvrsno prihvaćen te da donosi obostranu korist.

Svježe pripremljena hrana temelj je zdravlja, a namirnice koje se poslužuju u školama imaju sljedivost od polja do stola. Inače, u projekt su uključene različite skupine poljoprivrednih gospodarstvenika, pa se tako na meniju mogu naći domaći sirevi, pasterizirano mlijeko i voćni jogurti iz minisirana, ali i domaći mesni proizvodi poput sarmi, punjenih paprika, ćufti i pljeskavica koje proizvođači sami pripremaju i svježe dovoze nekoliko puta tjedno. Ovako organiziran sustav prehrane velika je pomoć i za kućni budžet pa roditelji, osim osiguranog besplatnog obroka, znaju da djeca ujedno jedu zdravu, kvalitetnu i domaću hranu. Korak dalje otišli su u OŠ Ante Starčevića Viljevo, u kojoj učenici u svom povrtnjaku sami uzgajaju namirnice, sudjeluju u sjetvi, ubiranju plodova i općenito brizi za nasade, čime zaokružuju ciklus proizvodnje hrane, a sav organski otpad i kompostiraju. Uz to, pobrinuli su se i za prijevoz skuhanih obroka u područne škole.

Od velike koristi ovom će projektu biti i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. Njime će se osigurati skladištenje voća i povrća lokalnih poljoprivrednih gospodarstvenika potrebnih za školsku prehranu te će se razvijati lokalno tržište, ali i smanjiti lanac opskrbe, čime će veći dio domaćih proizvoda ostati na području županije. To je garancija još svježijeg i kvalitetnijeg proizvoda. Budući RDC će imati i liniju za ekološku proizvodnju, a dugoročni cilj besplatne školske prehrane i izgradnje Regionalnog distribucijskog centra je da sva prehrana osnovnoškolaca bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna. Uz osnovne škole, plan je namirnice distribuirati i đačkim domovima, domovima za starije i nemoćne, Kliničkom bolničkom centru Osijek i svim drugim ustanovama s područja županije koje za to budu imale potrebu.


Konačno, cilj je Osječko-baranjske županije konstantno i kontinuirano unaprjeđivati kvalitetu školskih obroka u nutritivnom i kvalitativnom smislu kao i poticati lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njihovu proizvodnju domaćih namirnica te sljedivost proizvoda od polja do stola.

Nada Prisuda
Možda ste propustili...

PRVO ISTRAŽIVANJE KOJE OTKRIVA NEURONSKI PRIKAZ DRAGOCJENE MEĐUGENERACIJSKE VEZE

Bakama su snažnije aktivirana područja u mozgu povezana s emocionalnom empatijom i motivacijom

SAVJET SAVEZNICI U BORBI PROTIV BOLESTI

Vitamini za bolju otpornost organizma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana