Osijek
MOŠH! TEHNOLOŠKI VIKEND

Ojačati kreativne industrije
poput gaming industrije
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Vulin: Mislim da će se puno toga pozitivnog izroditi iz ovog događaja, možda neki novi startupi

Mošh! tehnološki vikend, manifestacija u organizaciji Poduzetničkog inkubatora BIOS i Osijek Software Cityja, koja se uz pokroviteljstvo Grad Osijeka održava u sklopu prekograničnog projekta CB NET (Cross-Border Regional Creative Business Networking), s ciljem jačanja sektora kreativnih industrija s posebnim naglaskom na gaming industriju, u petak je otvorena u Kulturnom centru Osijek.



Projektni su partneri iz Republike Srbije Poslovni inkubator Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Vrijednost projekta je 378 tisuća eura, od čega 85 posto financira Europska unija, a ostatak prijavitelj projekta. Projekt je započeo 1. listopada 2019., a trajat će do 31. ožujka 2022. godine. Uz brojna predavanja domaćih ICT stručnjaka i okrugli stol pod nazivom "Razvoj i funkcioniranje kreativne i gaming industrije", u sklopu manifestacije održava se i hackathon, 24-satno natjecanje u rješavanju ICT izazova.

- Okupili smo sedam timova koji imaju zadatak u 24 sata riješti izazov koji su im zadali naši ICT stručnjaci, a pobjednika ćemo proglasiti u subotu. Timove čine ICT tvrtke iz naše sredine i jedna tvrtka iz Novog Sada, a zadatak im je riješiti jedan izazov vezan uz grad Osijek. Zadaci su složeni i timovi će se morati dobro potruditi. Pripremili smo i bogate nagrade, za prvo mjesto 10.000, za drugo 5000 i 2000 kuna za treće mjesto - rekao je direktor BIOS-a Marko Eljuga.

Program se odvija s obje strane granice, a po završetku će se kreirati ICT mreža, koju će činiti polaznici programa te poduzetnici iz ICT sektora. Zadovoljan još jednom potvrdom Osijeka kao grada s vrlo razvijenim ICT sektorom bio je i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

- Prije svega čestitke BIOS-u i Osijek Software Cityju na organizaciji ovog događaja, još jednog u nizu koji potvrđuje snagu naše ICT scene. Posebno mi je drago što grad Osijek prati trendove, jer glavna je tema kreativna i gaming industrija, odnosno videoigre koje se ponekad promatraju iz negativnog rakursa, kao gubljenje vremena, međutim, danas se ogromna financijska sredstva vrte upravo u toj industriji i drago mi je da i mi idemo ukorak s time te pokušavamo biti središte i tog dijela kreativne industrije u Republici Hrvatskoj. Uz naše stručnjake i one mlade koji će se natjecati na hackathonu, mislim da će se puno toga pozitivnog izroditi iz ovog događaja, možda neki novi startupi na koje ćemo biti ponosni - rekao je Vulin.
Ivan Alilović
UMREŽAVANJE I JAČANJE ZAJEDNICE
Ideja za naziv manifestacije "Mošh! tehnološki vikend" proizišla je iz rečenice koju često čujemo od bliskih osoba kada smo suočeni s velikim izazovima, a glasi "Mo‘š ti to", otkrio nam je Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City.

- Osim što sam hackathon sa sobom nosi priču o razvoju nekakvog proizvoda, gdje sudionici pri rješavanju izazova ispituju granice svojih potencijala, najbolja je stvar umrežavanje ljudi, upoznavanje novih kolega i jačanje zajednice - rekao je Tomić.

Riječ hackathon spoj je riječi "hack" i "marathon", a označava događanje u trajanju od nekoliko sati do tjedan dana, na kojem kompjutorski programeri i drugi mladi stručnjaci osmišljaju inovativna rješenja na zajedničku temu.

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike