Novosti
VJEŽBA SNAGA CIVILNE ZAŠTITE NA DUNAVU

Požar ugašen, brodolomci spašeni, onečišćenja nema
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Vježba je prvi put održana u sklopu prekogranične suradnje sa Srbijom

Iz neutvrđenih razloga na brodu s posadom, koji je Dunavom plovio pun opasnih tvari, izbio je požar. Nekoliko minuta nakon dojave stigle su vatrogasne postrojbe iz obližnjih mjesta, a ubrzo nakon njih na lice mjesta došla je policija i ekipa Hitne pomoći. Nakon što su utvrđene sve okolnosti stigli su HGSS-ovci te ronilačke snage osječkog Društva za podvodne aktivnosti. Zbog visokog vodostaja aktivirana je i ekipa Hrvatskih voda, a u pomoć su još priskočile ekipe Crvenog križa. Komunikacijsku, odnosno tehničku podršku, pružio je Radio klub Osijek. Stožer civilne zaštite OBŽ-a poslao je zahtjev za pomoć Unikomu kako bi pomogao u sanaciji onečišćenja koje je posljedica poplave i nesreće na brodu, a za pomoć u osiguranju od daljnje poplave zamoljena je i srpska strana. Na kraju, požar je ugašen, ‘‘brodolomci‘‘ su spašeni i odvezeni u najbližu bolnicu, spriječeno je onečišćenje Dunava, a plimni val zadržala je golema barijera.



Prekogranična suradnja


Sve se to u četvrtak događalo na dunavskom pristaništu u Batini, ali riječ je u ovome slučaju o pokaznoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite pod nazivom Dunav 2021. - dio projekta Together We Stand (Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - Zajedno smo jači). Prvi put vježba je održana u suradnji s operativnim snagama Republike Srbije, a projekt je financiran europskim sredstvima za prekograničnu suradnju. Velikom broju posjetitelja svoje su djelovanje pokazale sve jedinice i žurne službe koje sudjeluju u civilnoj zaštititi, poput policije, vatrogasaca, Hitne medicinske pomoći, sustava 112, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, Društva za podvodne aktivnosti Osijek...

"Vježba nam je potrebna, jer situacije koje se mogu dogoditi ne možemo predvidjeti. Kada se one dogode, u pravilu nastaje velika materijalna šteta te gubici u ljudskim životima i sustav civilne zaštite mora funkcionirati. To je jedna od službi koja nam treba samo kada je problem, a kada sve funkcionira, ljudi ju ne primjećuju, niti se o njima razmišlja. Međutim, oni se moraju pripremati za trenutak kada će pokazati što su učili, za što su trenirali i čime su opremljeni", istaknuo je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite RH, naglasio je kako se isključivo na ovakav način uvježbavaju svi oni koji bi trebali biti angažirani kod događaja koji iziskuju više angažmana i više operativnih snaga u sustavu civilne zaštite, posebice kada je riječ o međusobnom koordiniranju u sklopu prekogranične suradnje s operativnim snagama Republike Srbije. Ova vježba na razini je županije i održava se jednom godišnje, dok se lokalne vježbe održavaju i nekoliko puta u istom razdoblju.

Prezentacija opreme


U vježbu je bilo uključeno 200-injak sudionika i 12 raznih interventnih vozila. Nakon vježbe održana je prezentacija opreme uključene u vježbu te relevantne opreme iz područja civilne zaštite. Predstavnici Unikoma pokazali su opremu nabavljenu kroz projekt. Za petak je najavljeno predstavljanje sustava zaštite u Republici Srbiji te okrugli stol vezan uz unaprjeđenje prekogranične suradnje na polju zaštite i spašavanja između Hrvatske i Srbije. Inače, pogranično područje rijeke Dunav kod naselja Batina od velike je važnosti za obje zemlje, kao vrijedan i osjetljiv prirodni sustav i međunarodni riječni put te ga s posebnom pozornošću treba zaštititi od svih mogućih ugroza, pa tako i onečišćenja iz svih izvora, posebice zato što graniči s Parkom prirode Kopački rit. Projekt Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - Zajedno smo jači, provodi se u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, a realizacija je počela 1. listopada 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna, od čega su 85 posto nepovratna sredstava Europske unije.



Ivica Getto
UNIKOM PARTNER
Unikom je vodeći partner u provedbi projekta, dok su ostali partneri Osječko-baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap, vojvođanski Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Regionalna razvojna agencija Bačka.

Možda ste propustili...