Novosti
PROGNOZA MMF-A

Gospodarstvo će ove godine porasti za tri posto
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije nego što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak. U listopadu lani MMF je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo Hrvatskoj u 2024. predviđao rast prema stopi od 2,6 posto. U 2025. hrvatsko gospodarstvo trebalo bi prema njihovim prognozama porasti za 2,7 posto.

Snizili su pak procjenu inflacije u ovoj godini, sa 4,2 posto, prognoziranih u listopadu, na 3,7 posto. U idućoj godini očekuju znatno usporavanje rasta cijena, na 2,2 posto. Znatno su promijenili procjenu stanja tekućeg računa bilance plaćanja u ovoj godini i sada očekuju da će ona iskazati višak od 1,5 posto. Jesenas su predviđali manjak od 0,4 posto. Za 2025. godinu također predviđaju višak na tekućem računu bilance plaćanja, i to u visini od 0,9 posto. Blago su, pak, snizili procjenu stope nezaposlenosti u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 5,8 posto. U idućoj godini trebala bi se po njihovim izračunima spustiti na 5,5 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti samo za 0,8 posto, izračunali su u MMF-u, snizivši za 0,1 postotni bod prognozu iz siječnja. U idućoj godini aktivnost bi u zoni primjene zajedničke europske valute po njihovim novim izračunima trebala porasti za 1,5 posto, 0,2 postotna boda slabije nego što su pokazivale zimske projekcije. U skupini "velikih" gospodarstava u eurozoni najveći rast i u najnovijim projekcijama MMF prognozira Španjolskoj, i to po stopi od 1,9 posto, još snažniji nego su bili predviđali početkom godine. Francuskom i talijanskom gospodarstvu sada prognoziraju rast po stopi od po 0,7 posto, nešto blaži nego što su očekivali u siječnju. Snizili su i procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke, najvećeg gospodarstva, s 0,5 na samo 0,2 posto. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike