Regija
ZA DVIJE DO TRI GODINE OČEKUJU ZAVRŠETAK GRADNJE

U Poduzetničkoj zoni Duga Međa sunčana elektrana
Objavljeno 15. listopada, 2021.
ZDENCI - Općina Zdenci pokrenula je novi iznimno vrijedan projekt - načelnik Općine Tomislav Durmić potpisao je ugovor s Hrvatskom elektroprivredom o gradnji sunčane elektrane na području općine. Ugovor je potpisan na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020. godinu, a HEP je sklopio ugovor s još pet općina i Valpovom. Riječ je o sporazumima o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana ukupne snage od 60 MW za sedam sunčanih elektrana, a procijenjena investicijska vrijednost je 380 milijuna kuna. Zdenci će svoju sunčanu elektranu graditi na području naselja Duga Međa.

- Točna lokacija na kojoj ćemo graditi sunčane elektranu Poduzetnička je zona u Dugoj Međi, a radi se o dvije čestice koje ukupno čine oko 18 hektara. Za one koji poznaju naš kraj, riječ o dijelu zemljišta iza poslovnog prostora tvrtke Ciprijanović, a prekoputa pogona za preradu lješnjaka Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Moramo sada prvo odraditi ishođenje građevinske dozvole, pribaviti pripadajuću projektnu dokumentaciju te svu ostalu potrebnu dokumentaciju za pripremu gradnje. Snaga naše sunčane elektrane Zdenci trebala bi biti 10 MW, a potpunu realizaciju ovoga projekta, odnosno završetak gradnje, očekujemo u sljedeće dvije do tri godine - kaže načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić te naglašava kako će ova sunčana elektrana značiti znatnu uštedu električne energije na području općine.

- Znamo koliko sunčana elektrana može donijeti na uštedi energije, a time i na manjoj cijeni za građane. Zato smo i krenuli u ovaj vrijedan projekt koji će svima iznimno mnogo značiti. Pred nama je sada velik posao, ali siguran sam da ćemo i ovaj projekt uspješno privesti kraju. Nakon ishođenja dozvola HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove izrade projektne dokumentacije. Ciklus gradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede, naglasili su iz HEP-a nakon potpisivanja, a koja do 2030. godine planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije - zaključio je načelnik Durmić. V. Grgurić
Tomislav Durmić

načelnik Općine

Znamo koliko sunčana elektrana može donijeti na uštedi energije, a tim i na manjoj cijeni za građane. Zato smo i krenuli u ovaj vrijedan projekt koji će zasigurno svima iznimno mnogo značiti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike