Osijek
UGOVOR ŽUPANIJE I HŽ-A

Vlakom besplatno putuje
već 1500 redovnih studenata
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Kao jedan od rezultata ove suradnje najava je ponovnog uvođenja izravne linije Osijek - Split

Župan Ivan Anušić i Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, potpisali su u srijedu u Osijeku još jedan dodatak Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja županije, čime će prijevoz za redovne studente i dalje biti besplatan. U županijskom proračunu za ovu godinu prvotno je za tu namjenu planirano 300 tisuća. Međutim, zbog velikog interesa studenata tijekom proljeća bilo je nužno osigurati dodatnih 500 tisuća kuna, a sada se dodaje još novih 500 tisuća kuna.



- Znači, riječ je o iznosu od 1,3 milijuna kuna kojim subvencioniramo prijevoz redovnim studentima s područja županije na svim linijama kojima HŽ prometuje unutar Hrvatske. Kada smo potpisali prvi ugovor, ovu je uslugu koristilo 318 studenata, a danas imamo 1500 ugovora. Projektom smo pomogli i pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prijevoza Hrvatskim željeznicama, koji može napraviti veliki iskorak u putničkom i drugim oblicima željezničkog prijevoza u Hrvatskoj. Nadamo se i novim projektima i novim zajedničkim realizacijama - rekao je župan Anušić.

Ukić je pak podsjetio kako je Osječko-baranjska županija prva među županijama krenula u omogućavanje besplatnog prijevoza, a s (n)ovim iznosom to je sada najveći ugovor kojim se potiče prijevoz studenata.

- Osim ovog iznosa, jasno je da smo pogodili pravu mjeru, da postoji potreba za putovanjima. Ako u jednom trenutku zbog zanimanja mjera postane veliko opterećenje za samu Županiju, morat ćemo potražiti nova rješenja. To je sigurno poticaj i za HŽ Putnički prijevoz kako bi bio još kvalitetniji prijevoznik i pokušao ponuditi drugi asortiman - rekao je Ukić. Najavio je, kao rezultat ove suradnje, novi projekt HŽ Putničkog prijevoza za Osječko-baranjsku županiju. Nakon više od 30 godina od idućeg ljeta nastojat će se ponovno izravnom linijom povezati Osijek i Split.

Ivana Katavić Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, koji operativno provodi ovu mjeru, izvijestila je kako oko 1500 studenata koristi ovu beneficiju.

- S obzirom na to da je počela nova akademska godina, ima jako velik broj novih prijava, tako da vjerujem kako će ovaj broj biti i povećan - rekla je pročelnica Katavić Milardović.



Dario Kuštro
subvencija Županije
OLAKŠANJE ZA STUDENTSKI NOVČANIK

SURADNJA POČELA 2019. GODINE
Suradnja Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza na ovom projektu počela je u siječnju 2019. nakon čega su uz sufinanciranje Županije i HŽPP-a studenti do mjesta studiranja trebali plaćati 25 posto cijene karte. No od 1. siječnja ove godine u cijelosti se, od strane Županije, financiraju troškovi prijevoza redovitih studenata za mjesečne karte u 2. razredu vlakova. Uz to, redovitim studentima potpuno se sufinanciraju i troškovi kupnje pojedinačnih karata od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, pri čemu polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području županije. Od početnih 300, pogodnost sada koristi oko 1500 studenata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike