Kultura
27. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Gudački kvartet Rucner oduševio progamomi atraktivnim gostima
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Nedjeljna večer u okviru 27. festivala Dani Milka Kelemena u Slatini posvećena je Gudačkom kvartetu Rucner, koji čine njegovi osnivači Snježana i Dragan Rucner te Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, i njihovim gostima, koji su nastupili u župnoj crkvi bl. Ivana Merza. Gudački kvartet Rucner, koji već više od 20 godina djeluje na hrvatskoj sceni ozbiljne glazbe, nastupao je u zemljama svih kontinenata osim Sjeverne i Južne Amerike, a česti je gost i slatinskoga festivala. Osobitosti toga glazbenog sastava su humanitarno djelovanje, podržavanje mladih talentiranih glazbenika, redovito uvrštavanje jedne ili više praizvedbi u svoj program i ugošćivanje poznatih glazbenika na svojim koncertima.

Gosti na njihovu koncertu u Slatini bili su violončelistica Ana Rucner, koja na suvremeni način spaja elemente klasične, moderne i etnoglazbe u svojim atraktivnim nastupima, kreator jedinstvenog akrobatskog sviranja viole na motociklu za vrijeme vožnje Mario Rucner i mlade slatinske glazbenice Veronika Brzica i Ena Knežević.

- Dugo dolazimo, rado dolazimo u Slatinu, i svaki put nam je lijepo, jer Slatina je mjesto koje vas uvijek zove natrag. Tu se ugodno osjećamo jer publika je prekrasna, a takva su i naša iskustva još iz vremena za života prof. Milka Kelemena i Jadranke Srdoč. Veselje je svaki put doći u Slatinu - rekao nam je Dragan Rucner.

Na slatinskom koncertu Gudački kvartet Rucner izveo je djela W. A. Mozarta ("Kvartet KV.465"), Astora Piazzolle ("Simple za gudački kvartet") i Stjepana Šuleka ("Andantino iz 3. kvarteta"), u izvedbi "Piazzollina Obliviona" pridružila im se Veronika Brzica na saksofonu, u skladbama Tomasa Albinonija ("Adagio") i Rudolfa Matza ("Elegija") uz gudački kvartet solodionice na violončelu svirala je Ana Rucner, a u izvedbi rumunjske narodne pjesme ("Ko lijepi san") uz kvartet nastupio je i oduševio Mario Rucner na violi. Vrhunac koncerta bile su skladbe Arama Hačaturjana "Ples sa sabljama" i Tomislava Uhlika "Mala slavonska rapsodija", u kojima su s kvartetom Rucner svirali Ana violončelo i Mario violu.

Koncert su obilježile i dvije praizvedbe: “DolCello MediterrAna za violončelo i gudački kvartet”, koju je Matej Meštrović skladao upravo za Anu Rucner pa je ona s kvartetom i izvela, i skladba za gudački kvartet i dva alt-saksofona Marijana Makara “Igra”, u čijoj su praizvedbi nastupile mlade saksofonistice Veronika Brzica i Ena Knežević. Jučer je koncert u Hrvatskom domu održao pijanist Konstantin Krasnitski, a večeras (utorak) u istoj dvorani nastupa Klavirski duo Karša. P.Žarković
Vrhunac su bile “Ples sa sabljama” Arama Hačaturjana i “Mala slavonska rapsodija” Tomislava Uhlika

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike