Regija
SABO IZVAN POSLOVNIKA

Neuobičajen stil vođenja sjednica Gradskog vijeća
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Izvjestitelje i vijećnike Sabo pozvao na konciznost da bi sjednica bila što kraća, a potom ju sam odužio monolozima i komentarima
VUKOVAR



Kada je objavljeno da će Željko Sabo postati predsjednikom Gradskog vijeća Vukovara, popriličan broj onih koji poznaju način njegova izražavanja, ponajprije iz vremena kada je bio čelni čovjek grada na Dunavu, upitao se hoće li se snaći u toj ulozi, odnosno ponajprije hoće li moći biti osoba koja vodi sjednice isključivo u skladu s ovlastima i pritom se odreći monologa i komentara.



Sjednica održana u utorak, kojoj su mediji mogli nazočiti, demonstrirala je kako su bile opravdane sumnje svih koji su unaprijed tvrdili da će ionako često maratonske sjednice biti još duže, upravo zbog toga što si je Sabo mimo svih protokola dao pravo komentirati tuđa izlaganja.

Počelo je dobro - zamolio je sve izvjestitelje i vijećnike da konciznim izlaganjima pridonesu tomu da sjednica bude ekspeditivna, kvalitetna i što kraća. No već u okviru aktualnoga sata gradonačelnika u više je navrata učinio nešto posve suprotno. Vijećniku koji je nakon uobičajenog uvoda postavio vrlo jasno pitanje rekao je kako je "održao kratku tiskovnu konferenciju i izišao izvan okvira poslovnika". Prisutnim novinarima je, kada je drugi vijećnik postavio pitanje Ivanu Penavi, objašnjavao zašto je to pitanje uopće postavljeno i što mu je bit, prepričavajući dio s prethodne sjednice, održane bez novinara, a trećem je, prije nego što je gradonačelniku dao priliku odgovoriti na upućeno mu pitanje, rekao: "Vijećniče, bili ste temeljiti, ja sam se gotovo uplašio da će netko nastradati zato što je mene podržao u izbornoj kampanji, ali dobro, nije."

Također je komentirao pitanje popisa stanovništva, iako su pitanja o toj temi bila upućena Penavi. Ničim izazvan osjetio je potrebu apelirati "u ovom trenutku u ime svih građana Vukovara i u ime nas, gradske uprave, na zajedništvo saborskih zastupnika, jer Vukovar nikad dosad nije imao tri saborska zastupnika".

Elementarno nepoznavanje nekih stvari, ali i to da baš ne sluša izvjestitelje, demonstrirao je u nastavku sjednice, kada je ravnatelja Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima upitao je li direktor ili ravnatelj, a zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Vukovar obratio se riječima: "Vi ste zapovjednik, niste ravnatelj, upravitelj, direktor?" Nakon što je zapovjednik završio izlaganje i jasno mu to dva puta dao do znanja, Sabo je pomalo začuđeno rekao: "Već ste završili, sad ste me iznenadili!"


Dragana Korpoš
SAM SEBE POZVAO PRED KAMERE
Svakako treba istaknuti i kako je Sabo na kraju aktualnog sata, umjesto da ga službeno zaključi, odlučio sam sebe postaviti pred novinare i kamere.

- U dogovoru sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća određujem stanku od 20 minuta, a vas medije pozivam, evo ovdje ćemo dati izjave, tko želi, a u svakom slučaju pozivam vas da ja dam izjavu kao predsjednik Gradskog vijeća - rekao je i time izazvao (pod)smijeh mnogih u dvorani Ružičkine kuće.

Čudnih komentara, najblaže rečeno, bilo je više, pa je, primjerice, ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar, nakon što ga je upitala može li vijećnicima jednom rečenicom zahvaliti što su prihvatili izvješće o radu Muzeja, u "kafanskom" stilu rekao: "Ma kako ne bi‘ mogli, ‘ko bi Ružu odbio."

gafovi
NEINFORMIRANOST, NEUSPIO HUMOR, SUVIŠNI KOMENTARI...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike