Kultura
ZAVRŠEN JE 78. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Zlatni je lav pripao drami "Događaj" Audrey Diwan
Objavljeno 13. rujna, 2021.
Francuska drama "L‘événement" ("Događaj") o ilegalnom pobačaju šezdesetih godina prošlog stoljeća osvojila je Zlatnog lava za najbolji film na ovogodišnjem venecijanskom filmskom festivalu. Film u režiji Audrey Diwan zadobio je gledatelje portretom mlade žene koja očajno želi prekinuti trudnoću kako bi nastavila sa studijem, u vrijeme kada je to značilo mogućnost vrlo stroge kazne zatvora.

Veliku nagradu žirija dobio je talijanski redatelj Paolo Sorrentino za film "The Hand of God", vrlo osoban i intiman film o gubitku roditelja kad je imao 17 godina. Najboljom redateljicom proglašena je Novozelanđanka Jane Campion za "Moć psa". Najbolja je glumica Penelope Cruz, koja je to priznanje dobila za ulogu samohrane majke u filmu Pedra Almodovara "Paralelne majke". Ona je jedna od dviju slobodnih žena koje će roditi u istoj bolnici. Najbolji je glumac John Arcilla s Filipina, koji je tu nagradu dobio za ostvarenje u filmu "On The Job: The Missing 8". Nagradu "Marcello Mastroianni" za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Filippo Scotti za film "The Hand of God" Paola Sorrentina, a posebnu nagradu žirija film "Il Buco" Michelangela Frammartina.

Proglašenjem dobitnika završilo je, nakon 11 dana, 78. izdanje Mostre, najstarijeg filmskog festivala na svijetu, a kritičari kažu da je ove godine bilo prilično teško predvidjeti pobjednike. H/T.K.
Možda ste propustili...

U SKLOPU FESTIVALA KNJIGE I KNJIŽEVNOSTI

Uvid u svijet Kosturanova

DANI MILKA KELEMENA: OKRUGLI STOL

Posao pedagoga smatrao je najtežim na svijetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"ZMAJEVI KOJI NE LETE" GLUMAČKA EKIPA PREDSTAVE HNK U OSIJEKU

Zdrava obitelj je uvjet za zdravog mladog čovjeka

2

HDLU:

Besplatne radionice

3

NA 30. “DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA” U ZAJEČARU

Najbolja glumica Matea Marušić