Zdravlje
BOGATA NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Sezam protiv dijabetesa
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.

Bez obzira na to jeste li vegetarijanac, vegan ili jedete meso, sjemenke sezama mogu naći put do vašeg tanjura. Možete ih jesti kao dio glavnog jela, samljeti ih, ili koristiti u malim količinama kao začin drugim jelima. Osim visokog udjela proteina, sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina.



Sezam ima pozitivan učinak na razne bolesti i stanja organizma. Istraživanja su pokazala da sezam i njegovo ulje pomažu u borbi protiv šećerne bolesti, a redovita konzumaciju sprječava razvoj dijabetesa. Dokazano je i da korištenje isključivo sezamova ulja pomaže regulirati šećer u krvi te pospješuje učinak lijekova.

Zbog prisutnosti većih količina magnezija, sezamove sjemenke pomažu sniziti krvni tlak i održati ga u ravnoteži. Sastojak sjemenki i ulja sezama po imenu sezamol pomaže spriječiti oštećenja DNK koje izaziva radijacija, a visoka razina magnezija smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Sezam je bogat vlaknima koja su poznata po svom pozitivnom djelovanju na probavu, pa će redovita konzumacija spriječiti konstipaciju i slične zdravstvene tegobe, a ponovno zahvaljujući sezamolu, konzumacija sezamovog ulja ili sjemenki pomaže spriječiti aterosklerozu i održava zdrav krvožilni sustav. Iako postoje svijetle i tamne vrste sezama, u nas se najčešće koristi bijeli sezam lagane orašaste arome. Za početak, kada ga kupite, stavite ga u cjedilo, lagano isperite pod mlazom vode, posolite po želji i tako mokar sezam stavite na zagrijanu teflonsku tavu. Pecite na laganoj vatri, stalno miješajući drvenom žlicom.

Sezamove sjemenke lagano će porumenjeti i otpuštati karakteristične mirise i arome. Kada je boja idealna – rumena, a ne tamno smeđa ili crna, sezam uklonite s vatre i stavite u posudu. Tako pripremljen sezam možete koristiti u razne svrhe kao dodatak. Svako jelo pripremljeno u woku na kraju možete posuti sezamom za još bogatiji okus. Žlicu sezamovih sjemenki možemo dodati i omiljenim žitaricama za doručak ili jogurtu. Kombinacijom rižinog octa, tamarija (umak od soje), zgnječenog češnjaka i pečenih sjemenki sezama dobit ćemo izvanredan salatni preljev.J.Kn.
Najčitanije iz rubrike